Ekstra Bladet

Hvorfor skal det vaere så svaert

-

Billige boliger! Hvordan kan det vaere, at det dukker op igen og igen? Sidst i statsminis­terens tale, da Folketinge­t åbnede. Hun stillede i udsigt, at der skulle bygges 20.000 almene boliger, og hun bakkes op af den ansvarlige minister Kaare Dybvad, der understreg­er, at det er hans ansvar.

Det er sådan set nemt at forklare, hvorfor der ikke er billige boliger til alle dem, der gerne vil bo i sådan en. Der er bygget alt for få. Det blev for dyrt med de regler, der var.

Med de prisstigni­nger, der løbende er i de større byer, bliver det et problem for mange mennesker, der ikke har store formuer eller huse, de kan saelge, at finde noget at bo i. Ikke mindst for yngre familier med børn, der har arbejde i København, og gerne vil blive ved at bo her og kunne cykle til og fra arbejde. De kan godt betale lidt mere, hvis de kan spare bilen, men boligerne er der ikke.

For nylig udkom bogen’Et forsvar for storbyen’ af Simon Kjaer, der bl.a. handlede om, at det er klogt med flere almene boliger i de større byer i Danmark – udover at det er godt for de mennesker, der gerne vil bo her, så er det godt for klimaet. Vi skal bo højt, taet og faelles, anbefaler forfattere­n. Bogen er indsigtsfu­ld og vaerd at laese.

Man kan derfor undre sig over, at det er så svaert. Og det kan den tidligere overborgme­ster bekraefte. Men det er også vaerd at huske, før mismodet breder sig til de nuvaerende politikere, at almen + er blevet skabt, og det betød mere end 3000 boliger til rimelige priser. Dem skal der flere af, så det er med at komme i gang.

Statsminis­terens melding viser, at regeringen går ind i det og vil have flere billige boliger, dvs. styrke den almene sektor. Det er her, der kan gøres noget

Det er klart, at det kan hjaelpe, at det er regeringen­s politik, for der skal måske aendret lovgivning til.

Den private sektor bør også kunne levere

Man kan spørge sig selv, hvorfor det er muligt at påbyde private investorer, hvordan taghaeldni­nger skal vaere, opstille bestemte krav til toiletter og antallet af dem og meget, meget mere, men ikke at sikre et antal billige lejlighede­r i de dyre byggerier.

Den private sektor bør også kunne levere. Det er muligt i andre lande, men i Danmark kraever det lovaendrin­g, ellers er det på frivillig basis, og så sker der alt for lidt.

Med andre ord, der er grund til optimisme, men det er også klart, at der er mange snubletråd­e, og der vil fortsat vaere borgerlige politikere, der modsaetter sig sådanne byggerier. København og de andre store byer mangler dem.

 ?? FOTO: EMMA SEJERSEN ?? Det almene boligbygge­ri Urbanplane­n på Amager, hvor boligerne er billige.
FOTO: EMMA SEJERSEN Det almene boligbygge­ri Urbanplane­n på Amager, hvor boligerne er billige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark