Ekstra Bladet

FØR STORMEN

-

DET GIK SOM forventet. ❘ngen knubbede ord, ingen kritik. Lutter velvilje og opbakning.

Venstres landsmøde i weekenden, der ud over det politiske også var en markering af partiets 150 års fødselsdag, blev en skueproces, hvor alle forsikrede hinanden om, at det nok skal gå alt sammen.

INGEN FORSØGTE at gå i dybden og søge svar på partiets krise. Hvorfor man er faldet fra en vaelgertil­slutning på 23,4 procent i 2019 til 12-13 procent i meningsmål­ingerne i dag.

Meget sigende var landsmødet­s højdepunkt de tårer, Jakob □llemann faeldede, da han fra talerstole­n takkede sin far for dennes store indsats for Danmark.

Og så selvfølgel­ig unge □llemanns kaekke bemaerknin­g om, at ’når jeg bliver statsminis­ter ...’

MEN SELVOM de 1800 delegerede klappede i 55 sekunder, ved de udmaerket, at der venter svaere tider forude, og at situatione­n i dag kan betegnes som stilhed før stormen.

Kun en Venstre-tåbe frygter ikke datoen 16. november, hvor partiets 37 borgmestre og mange andre lokalpolit­ikere står til regnskab over for vaelgerne.

Det samme gør Jakob □llemann. Han har vaeret formand i snart to år, og det er det første valg med ham i spidsen. Bliver det et dårligt valg for Venstre – som meningsmål­ingerne spår – vil debatten om hans egnethed som leder blusse op igen.

NERVØSITET­EN i partiet er også til at tage og føle på, når talen falder på renegatern­e Lars Løkke og ❘nger Støjberg. Hvor hårdt vil deres exit og fremtidige virke ramme Venstre?

Jakob □llemann naevnte dem ikke med et ord i sin tale, men i kulissen gik veteranern­e Claus Hjort Frederikse­n og Anders Fogh Rasmussen til angreb og fordømte dem på det kraftigste for åben tv-skaerm.

LØKKE VENTER til efter kommunalva­lget med at offentligg­øre sit nye partis politiske program, men i Venstre lurer frygten for, at den tidligere statsminis­ter vil sluge ikke så få V-vaelgere.

På samme måde er man bange for, at Støjberg efter rigsretssa­gen melder sig ind i Dansk Folkeparti og med sin store vaelgertae­kke giver partiet ny luft til skade for bl.a. Venstre.

LANDSMØDET GAV på overfladen et indtryk af, at Jakob □llemann efter en skaev start nu har styr på sagerne.

Men kun på overfladen. Der venter nogle barske storme, som kan rokke ved fundamente­t.

Kun en Venstre-tåbe frygter ikke datoen 16. november

 ?? FOTO: BO AMSTRUP/RITZAU SCANPIX ?? Jakob Ellemann havde det brede smil på i weekenden.
FOTO: BO AMSTRUP/RITZAU SCANPIX Jakob Ellemann havde det brede smil på i weekenden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark