Ekstra Bladet

HER ER FAVORIT-HOLDENE

- FOTO: LARS POULSEN FOTO: LARS POULSEN FOTO: LARS POULSEN

1980’erne

Elkjaer og Laudrup tryllede

Det var her, festen for alvor begyndte for dansk landsholds­fodbold, da Allan Simonsen i 1983 scorede på Wembley og sendte Danmark staerkt på vej til EM året efter.

84-holdet nåede EM-semifinale­n med flere spillere fra flere store udenlandsk­e klubber. Der var fire spillere i truppen fra top ti klubber i Europa på davaerende tidspunkt. Truppen bestod af 14 udenlandsk­e og seks hjemlige spillere.

1986-holdet var kulminatio­nen på et af de bedst spillende landshold. Det blev i hvert fald det mest sevaerdige landshold, der aldrig vandt noget. Danmark havde ved den slutrunde spillere placeret i mange af de helt store europaeisk­e topklubber. Truppen bestod af 15 udenlandsk­e og hele syv hjemlige spillere.

1988 blev en total fiasko for den aeldre generation. Danmark tabte alle tre kampe ved EM i Tyskland. De stillede med otte hjemlige og 12 udlaending­e.

2020’erne

Hjulmand-effekten

Åge Hareide startede en optur, der kun er fortsat én vej siden Kasper Hjulmands ankomst.

Der er opstået en eufori og begejstrin­g, som ingen har oplevet i mere end 25 år.

Kasper Hjulmand har på ganske kort tid fået skabt en enorm vinderkult­ur på sit hold. Det er et mandskab, hvor kollektive­t er stjernen. Alle kaemper for hinanden.

Den foreløbige kulminatio­n skete ved EM, hvor Danmark nåede semifinale­n.

I den trup var der 23 spillere med adresse i udlandet og blot tre fra Superligae­n.

Nu kan Danmark for første gang i 12 år kvalificer­e sig direkte til VM fra en førsteplad­s i gruppen.

mgw og ege

1990’erne

Resultatfo­dbold og EM-triumf

EM-triumfen i 1992 er den historisk set største bedrift af fodboldlan­dsholdet. Men sejren strider mod sund fornuft, fordi Danmark stillede med et hold bestående af 12 hjemlige og blot otte udenlandsk­e proffer.

I 1995 vandt Danmark Kong Fahd Cup ved at besejre Argentina 2-0. Siden blev turneringe­n omdøbt til Confederat­ions Cup.

Men allerede efter EM startede en mindre nedtur, fordi Danmark spillede 0-0 mod både Letland og Litauen på udebane i VM-kvalifikat­ionen. Det var medvirkend­e til, at kvalifikat­ionen glippede til VM i 1994.

De kom med til EM i 1996, men det blev en elendig slutrunde, hvor Danmark røg ud efter indledende runde.

Siden kom opturen og Danmarks hidtil største bedrift ved VM i 1998, hvor holdet nåede VMkvartfin­alen for første gang. Det skete med en trup bestående af 16 udlaending­e og kun seks hjemlige spillere.

 ?? ?? Historiens største øjeblik for dansk landsholds­fodbold. EM-triumfen i 1992, hvor anfører Lars Olsen løfter pokalen.
Historiens største øjeblik for dansk landsholds­fodbold. EM-triumfen i 1992, hvor anfører Lars Olsen løfter pokalen.
 ?? ?? Søren Lerby, Michael Laudrup, Preben Elkjaer og Jesper Olsen trylleband­t det meste af verden i 1986 i Mexico.
Søren Lerby, Michael Laudrup, Preben Elkjaer og Jesper Olsen trylleband­t det meste af verden i 1986 i Mexico.
 ?? ?? Kasper Hjulmand jubler sammen med spillerne, da Danmark havde besejret Rusland og gik videre fra gruppespil­let. Siden slog de Wales og Tjekkiet, inden England blev endestatio­nen i semifinale­n.
Kasper Hjulmand jubler sammen med spillerne, da Danmark havde besejret Rusland og gik videre fra gruppespil­let. Siden slog de Wales og Tjekkiet, inden England blev endestatio­nen i semifinale­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark