Ekstra Bladet

SPAREDE 3000 KR. OM MÅNEDEN

TJEK DIT LÅN: Ejerbolige­rne er steget voldsomt i vaerdi de seneste år, og der kan vaere rigtig mange penge at hente, hvis du omlaegger dit lån

- STINE ESKILDSEN stes@eb.dk

Har du solgt din bolig det seneste år, er du formentlig gået fra handlen med en god fortjenest­e. Men du kan faktisk også tjene en god slat penge ved at beholde dit hus – her kan du laese hvordan.

Boligprise­rne har vaeret på himmelflug­t de seneste år, og for nylig viste en økonomisk redegørels­e fra regeringen, at husprisern­e ventes at stige med yderligere 13,1 procent i 2021.

Det vaerste, du kan gøre, er at gøre ingenting

Der venter altså med stor sandsynlig­hed en økonomisk gevinst, hvis du vaelger at saelge dit hjem inden for de kommende måneder. Men du kan faktisk også tjene penge, selvom du bliver boende.

I hvert fald hvis vi tager udgangspun­kt i ordsproget ’en krone sparet er en krone tjent’.

Slip af med banklånet

Der kan nemlig vaere tusindvis af kroner at spare, hvis din bolig er steget i vaerdi, og du omlaegger dit lån. Det viser beregninge­r, Mybanker har lavet for Ekstra Bladet.

– Mange danskere har en opfattelse af, at et realkredit­lån skal optages og derefter passer sig selv. Men det kan godt betale sig at få kigget tingene igennem, siger Mikael Mogensen, vicedirekt­ør og boligekspe­rt i Mybanker.

– Det vaerste, du kan gøre, er at gøre ingenting, for du snyder potentielt dig selv for en hel del penge, tilføjer han.

Nøglen til besparelse­n er din belåningsg­rad – altså hvor meget gaeld du har i forhold til vaerdien af din bolig. Er din bolig steget i vaerdi, siden du optog lånet, kan din belåningsg­rad blive mindre, selvom du ikke har betalt af på lånet endnu.

– Hvis du oprindelig­t har lånt over 80 procent af din boligs vaerdi og dermed har et banklån, kan du potentielt laegge banklånet ind i realkredit­lånet. Det er et markant billigere lån, forklarer Mikael Mogensen.

Spar på realkredit­lånet

Men der kan også vaere penge at hente, selvom du ikke har et banklån. Her er det i høj grad bidragssat­sen, du sparer penge på, og det er muligt, hvis du kan komme ned på en belåningsg­rad under 60 procent.

– At omlaegge et afdragsfri­t F5-lån på 2,5 millioner kroner, der før var belånt 80 procent, men nu er 60 procent, vil medføre en årlig besparelse på over 10.000 kroner, naevner Mikael Mogensen som eksempel.

 ?? ?? OM SERIEN
Ekstra Bladet taler i en raekke artikler med en stribe helt almindelig­e danskere, der har lagt nye strategier for deres privatøkon­omi. God laeselyst.
OM SERIEN Ekstra Bladet taler i en raekke artikler med en stribe helt almindelig­e danskere, der har lagt nye strategier for deres privatøkon­omi. God laeselyst.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Christoffe­r Mundt i haven i Albertslun­d. Han og konen drømmer om at bruge nogle af de ekstra penge, de pludselig har til rådighed, på at opleve den nordligste del af Norge.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Christoffe­r Mundt i haven i Albertslun­d. Han og konen drømmer om at bruge nogle af de ekstra penge, de pludselig har til rådighed, på at opleve den nordligste del af Norge.
 ?? PR-FOTO ?? Mikael Mogensen er vicedirekt­ør i Mybanker, som er en sammenlign­ingsportal. Her kan du blandt andet sammenlign­e priser på boliglån.
PR-FOTO Mikael Mogensen er vicedirekt­ør i Mybanker, som er en sammenlign­ingsportal. Her kan du blandt andet sammenlign­e priser på boliglån.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Stor besparelse
Den 58-årige skolelaere­r Christoffe­r Mundt omlagde tidligere på året sit lån og har i dag 3000 kroner mere mellem haenderne hver eneste måned.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Stor besparelse Den 58-årige skolelaere­r Christoffe­r Mundt omlagde tidligere på året sit lån og har i dag 3000 kroner mere mellem haenderne hver eneste måned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark