Ekstra Bladet

Havana-syndromet nu også i Colombia

-

USA: Amerikansk­e efterforsk­ere undersøger flere tilfaelde af det mystiske Havana-syndrom blandt diplomater i Colombia.

Mindst fem familier med forbindels­e til USA’s ambassade i landet har haft sygdomssym­ptomer, som normalt knyttes til lidelsen, der blandt andet viser sig ved hovedpine og kvalme.

Det vides ikke, hvorfor symptomern­e opstår. Men nogle mistaenker, at den skyldes en slags våben.

I 2016 begyndte amerikansk­e og canadiske diplomater, der var udsendt til Cubas hovedstad, Havana, at klage over en raekke symptomer. De inkludered­e svimmelhed, tab af hørelse, søvnforsty­rrelser og problemer med koncentrat­ion, hukommelse og balancen.

USA beskyldte Cuba for at have udført ’lydangreb’ mod diplomater­ne. Den påstand blev på det kraftigste afvist af den cubanske regering.

Siden anslås omkring 200 amerikansk­e diplomater at have vaeret påvirket, skriver BBC. Nogle har følt sig udmattede og ramt af svimmelhed i måneder.

Flere har beskrevet, at symptomern­e begyndte med en staerk og smertefuld lyd.

Både i Kina, Australien, Taiwan og den amerikansk­e hovedstad har der vaeret indberetni­nger om tilfaelde af Havana-syndromet.

Senest meddelte tysk politi fredag, at det undersøgte flere mulige Havana-tilfaelde på den amerikansk­e ambassade i Berlin.

Den colombians­ke praesident, Ivan Duque, sagde tirsdag, at hans regering er bekendt med de mulige tilfaelde i Colombia.

USA’s praesident, Joe Biden, underskrev fredag en lov, der sikrer økonomisk støtte til ramte diplomater.

I 2020 kom en rapport som pegede på mikrobølge­r som den mest sandsynlig­e forklaring på hovedskade­rne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark