Ekstra Bladet

FODBOLDEVE­NTYRET

H.C. ANDERSEN KUNNE IKKE HAVE SKREVET DET BEDRE: Her er forklaring­erne på Danmarks enorme succes på den store scene. Otte kampe – otte sejre og suveraene 27-0 i målscore

- MADS GLENN WEHLAST

1 Mentalitet­en Oven på nedturen mod slutningen af Morten Olsens regeringst­id begyndte vindervilj­en at indfinde sig under Åge Hareide. Nordmanden fik skabt en mentalitet, hvor det altid handlede om at vinde – uanset om det var venskabsel­ler kval-kampe.

Der blev skabt en tro og et håb om, at Danmark er svaere at slå. 34 kampe eller knap 1500 dage uden et nederlag var det tydelige bevis på den staerke mentalitet og vindervilj­e.

Danmark har tabt fem af 24 kampe (hele tre mod Belgien) under Kasper Hjulmand. Men der er kommet en forventnin­g om, at Danmark er svaere at spille mod og endnu svaerere at besejre.

3 Får det bedste ud af spillerne Det er en traeners fornemste opgave at få det optimale ud af de spillere, han har til rådighed.

Daniel Wass er det lysende og bedste eksempel på en spiller, som Kasper Hjulmand har fået fuld gevinst af.

Han dumpede under Morten Olsen og blev direkte kasseret af Åge Hareide. Med Kasper Hjulmand ved roret er Daniel Wass fundet ind i en rolle, hvor han leverer på samme høje, stabile niveau som på klubholdet i Valencia.

Her er det også vaerd at traekke rutinerede kraefter som Simon Kjaer, Thomas Delaney, Pierre-□mile Højbjerg og Kasper Schmeichel frem.

De er vokset ind i lederrolle­rne, efter Hjulmand kom til. Det er dem, der tegner landsholde­t på og uden for banen.

2 De nye slår til Det er naesten ligegyldig­t, hvem Kasper Hjulmand sender på banen, så slår de til. Op imod 20 spillere har fået deres debut, siden Hjulmand satte sig i stolen.

Vi kan starte med Joakim Maehle, gå videre til Mikkel Damsgaard, Andreas Skov Olsen og ikke at forglemme Christian Nørgaard, Mathias Jensen og Jonas Wind.

Seks eksempler på spillere, der allerede har etableret sig i landsholds­truppen.

De er alle opfundet af landstraen­eren. Joakim Maehle er den, der har braendt graesset mest af. Han er højrebenet, men har vist sig som den perfekte løsning i venstre forsvarssi­de. Med spilletid i 21 af 24 kampe, siden Hjulmand tiltrådte for 13 måneder siden, er han blevet en stamspille­r og giftig målscorer. Fire scoringer i VM-kvalen gør ham til delt topscorer sammen med Andreas Skov Olsen. Ganske uhørt for en back!

4 Sammenhold­et På ethvert fodboldhol­d er der altid et hierarki. Flere steder er det stejlt, men på det danske landshold er det mere fladt.

Simon Kjaer, Kasper Schmeichel og Thomas Delaney er i toppen, men det sammenhold og den glaede ved at unde sidemanden succes betyder, at landsholde­ts staerkeste våben er kollektive­t.

Når man befinder sig på så konkurrenc­epraeget elitenivea­u, vil alle naturligvi­s spille hver gang. Dem, der sidder udenfor, har fundet ind i roller, hvor de også føler sig som en vigtig del af succesen. Hjulmand laegger nemlig vaegt på, at det ikke kun handler om dem, der starter kampen. Det er lige så vigtigt, hvilke 11 der slutter på banen.

Danmark er svaere at spille mod og endnu svaerere at besejre

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN OG RITZAU SCANPIX ?? Thomas Delaney blev fortjent valgt til kampens spiller mod Østrig. Kaerlighed­en fra tilskuerne er ikke til at tage fejl af.
Jannik Vestergaar­d var høj i hatten efter VM-kvalifikat­ionen.
Dynamit-formlen
FOTO: LISELOTTE SABROE FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN OG RITZAU SCANPIX Thomas Delaney blev fortjent valgt til kampens spiller mod Østrig. Kaerlighed­en fra tilskuerne er ikke til at tage fejl af. Jannik Vestergaar­d var høj i hatten efter VM-kvalifikat­ionen. Dynamit-formlen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark