Ekstra Bladet

DANSKER SIGTET FOR MASSEDRAB

Den 37-årige danske statsborge­r Espen Andersen Bråthen bevaebnet med bue og pil og kniv er anholdt og sigtet for drab på fire kvinder og en mand i norsk by

-

KONGSBERG (Ekstra Bladet): Klokken 18.13 bippede første nødopkald ind hos politiet i den norske by Kongsberg.

En mand var set strejfe rundt omkring en Coopdaglig­varebutik i Myntgata. På sig havde han ifølge det norske medie VG en compound-bue og pile.

Naboer hørte lyden af skud og skrig.

Tre kvarter senere var store dele af Norges befolkning i en national choktilsta­nd, som vaekker mindelser om Anders Breiviks morderiske terrorangr­eb på Utøya i 2018.

Fire kvinder og en mand

Fire kvinder og en mand i alderen 50 til 70 år var draebt, og den psykisk ustabile 37-årige danske statsborge­r Espen Andersen Bråthen anholdt og sigtet for massedrab efter en en halv times intensiv menneskeja­gt i det centrale Kongsberg øst for floden Numedalslå­gen. Han har tilstået de faktiske omstaendig­heder, men ikke erkendt sig skyldig i drab.

Sikkerheds­tjenesten PST meldte i går ud, at det fremstår som en terrorhand­ling.

Pressen i Danmark og Norge kunne berette om, at danskeren, der så sent som forrige år truede med at slå sin danske mor og norske far ihjel, er konvertere­t til islam og står bag en staerkt alarmerend­e og truende YouTube-video.

Hans ekstreme adfaerd var kendt af norske myndighede­r. Han blev i 2020 kategorise­ret som farlig i en kendelse, som Ekstra Bladet har laest igennem, og fik i Eiker Tingsrett forbud mod igen at besøge sine foraeldre.

Politiet: Tilfaeldig­e ofre

Over for Ekstra Bladet har et dansk familiemed­lem beskrevet den yngre mand som ’forskruet og maerkelig’. Han frygtede straks, at Espen Andersen Bråthens far og mor var blandt de døde, da de hørte om angrebet i Kongsberg.

Det var de ikke. Norsk politi oplyser til VG, at en af de sårede er en politimand i civil, som blev truffet af en pil i Coop-butikken. Nyhedsbure­auet NTB oplyser med anonyme politifolk som kilder, at der ikke alene blev skudt med pile, men at manden også brugte kniv.

De nøjagtige dødsårsage­r har endnu ikke vaeret fremme. Men norsk TV 2 melder ud, at der ifølge politifolk var tale om tilfaeldig­e ofre.

Konvertere­t til islam

Flere ofre blev efterfølge­nde fundet døde i private boliger i Kongsberg.

Espen Andersen Bråthens mulige motiv er ukendt. Han konvertere­de til islam i 2017 og sendte samme år en video ud på YouTube. Han advarede ved den lejlighed om, at tiden var inde, hvis folk var ’klar til at stå op for sig selv’.

De norske myndighede­r reagerede ikke. I hvert fald ikke effektivt nok. Nu peger politiets efterforsk­ning i retning af, at Espen Andersen Bråthens forbitrels­e har kostet fem menneskeli­v med fire års forsinkels­e.

 ?? FOTO: YOUTUBE ?? 34 blodige minutter
Danske Espen Andersen Bråthen blev anholdt 18.47 onsdag aften i Kongsberg.
FOTO: YOUTUBE 34 blodige minutter Danske Espen Andersen Bråthen blev anholdt 18.47 onsdag aften i Kongsberg.
 ?? FOTO: YOUTUBE ?? Pile efterladt på fortovet i Kongsberg. Der blevet fundet pile flere steder i byen.
FOTO: YOUTUBE Pile efterladt på fortovet i Kongsberg. Der blevet fundet pile flere steder i byen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark