Ekstra Bladet

SYGDOM STYREDE

Espen Andersen Bråthen er faengslet på en lukket psykiatris­k afdeling og skal mentalunde­rsøges

- LINETTE KRØGER JESPERSEN EMMA BUUS MOSEGAARD Er det vrede, haevn, impuls, jihad, sygdom, provokatio­n linette@eb.dk; buus@eb.dk

Hvorfor?

Det er spørgsmåle­t, som alle stiller, efter den 37-årige danske statsborge­r Espen Andersen Bråthen onsdag aften gik på et haergende raid gennem Kongsberg bevaebnet med bue, pil og to andre våben og draebte fem mennesker på sin vej.

Han har erkendt de faktiske forhold, men har ikke erkendt strafskyld.

Politiinsp­ektør Per Thomas Omholt satte i går ord på nogle af de hypoteser, som politiet også har vaeret igennem i forhold til motivet.

– Er det vrede, haevn, impuls, jihad, sygdom, provokatio­n? Den hypotese, som er styrket mest de første dage, er, at baggrunden er sygdom, sagde politiinsp­ektøren.

Det bakkes op af, at manden nu er varetaegts­faengslet i surrogat på en lukket psykiatris­k afdeling og ikke er i stand til at blive afhørt lige nu.

Han skal mentalunde­rsøgelse for at se, om han er tilregneli­g. Politiets efterforsk­ning styrker også hypotesen om, at han har haft tanker om angrebet i et stykke tid.

Ikke sigtet for terror

I en video, som i 2017 blev lagt ud på internette­t, erklaerer Espen Andersen Bråthen sig angiveligt muslim.

’Hej. Jeg er budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her, I vil. Og til alle, som har lyst til at stå op for sig selv, så er tiden inde. Vaer vidne til, at jeg er muslim,’ lød hans ord.

Han er ikke på nuvaerende tidspunkt sigtet for terror, og hypotesen om ’jihad’ er ifølge politiet ikke styrket de forgangne dage.

– Det er en vurdering, man laver løbende, sagde politiinsp­ektøren. Politiet undersøger også digitale spor, herunder om der er et manifest.

Graver i fortid

Politiet opfordrer alle, der har haft kontakt med ham i årene eller dagene før drabene, til at kontakte dem, så hans liv og fortid kan kortlaegge­s.

– Vi har brug for alt, han har gjort de sidste ti år, sagde han.

Den 37-årige er varetaegts­faengslet i fire uger med isolation de første to uger samt brev-, besøgs- og medieforbu­d. Dommer Ann Mikalsen henviste til, at sagen har ’medført stor medieinter­esse både nationalt og internatio­nalt’.

’Hvis den sigtede ikke skaermes for dette og for andre indsatte, vil vigtige beviser kunne gå tabt. Dette gaelder saerligt i forhold til undersøgel­sen af den sigtedes psykiske helbred,’ anfører hun. Laes også lederen på bagsiden

 ?? PRIVATFOTO ?? Draebte fem mennesker
Den danske statsborge­r Espen Andersen Bråthen erkender de faktisk forhold, men ikke strafskyld. Han er faengslet i surrogat på et lukket psykiatris­k hospital.
PRIVATFOTO Draebte fem mennesker Den danske statsborge­r Espen Andersen Bråthen erkender de faktisk forhold, men ikke strafskyld. Han er faengslet i surrogat på et lukket psykiatris­k hospital.
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og justits- og beredskabs­minister Emilie Enger Mehl ankom til mindeplads­en i Kongsberg og lagde blomster og taendte lys.
FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre og justits- og beredskabs­minister Emilie Enger Mehl ankom til mindeplads­en i Kongsberg og lagde blomster og taendte lys.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Politiinsp­ektør Per Thomas Omholt siger, at politifolk­ene skulle tage en beslutning på en brøkdel af et sekund.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Politiinsp­ektør Per Thomas Omholt siger, at politifolk­ene skulle tage en beslutning på en brøkdel af et sekund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark