Ekstra Bladet

BOMBE FYLDT MED SØM

Planlagde at bygge bombe med spraengsto­ffet ’Satans Mor’

- JAN SØGAARD js@eb.dk

En fjernstyre­t legetøjsbi­l skulle bruges til at udløse en terrorbomb­e, der var bygget af spraengsto­ffet TATP – kaldet ’Satans Mor’ – samt søm og andre metaldele, der ville virke som draebende projektile­r.

Det indgår i en omfattende tiltale mod to maend på 23 og 22 år og en 39-årig kvinde, der til november stilles for Københavns Byret tiltalt for forsøg på terrorisme.

Kvinden er også tiltalt for at støtte Islamisk Stat med penge, propaganda og kommunikat­ion via sociale medier. Alle naegter sig skyldige.

For retten efter to år

Retssagen starter naesten to år efter, at politiet og PET slog til i en kaempe aktion 11. december 2019, hvor en snes personer blev anholdt.

Efterfølge­nde blev seks varetaegts­faengslet, og terror-komplekset blev splittet op i tre dele om våbenkøb til et terrorangr­eb, TATP-bomben og logistik for Islamisk Stat.

Hidtil er der kun faldet dom i den sidste del, hvor en 31-årig i Odense fik to års faengsel og blev udvist.

Våbensagen kører i øjeblikket ved Københavns Byret, hvor retten 4. november afgør, om to tiltalte, der naegter, er skyldige i forsøg på terror ved at have købt to pistoler med lyddaemper­e og 750 skud af en PET-agent.

Pistolerne skulle ifølge tiltalen bruges til at draebe tilfaeldig­e mennesker på gaden med.

Ukendt mål

TATP-bomben skulle bruges til en terrorhand­ling i Danmark eller udlandet, men målet er ukendt. Men ifølge tiltalen mod de to maend og kvinden undersøgte og drøftede de mulige mål og gjorde forberedel­ser til at fremstille en eller flere bomber.

Men terror-planerne gik i vasken, da de to maend 18. april 2019 blev anholdt efter at have braendt en bus af på Amager, og flere ingrediens­er til TATP-bomben, acetone og taendvaesk­e, blev fundet i den 23-åriges bil.

Politiet fandt også brintoveri­lte på den 22-åriges bopael i Herlev og batterisyr­e hos den 23-årige i Valby. Ifølge anklagen købte de tiltalte også el-paerer, batterier, søm og metaldele og den fjernstyre­de legetøjsbi­l.

Det hele skulle bruges til bomben, mener statsadvok­aten.

Den 39-årige kvinde overførte ifølge tiltalen via Western Union og mellemmaen­d i Tyrkiet i alt 3400 dollars til navngivne IS-terroriste­r.

Endnu en overførsel på 800 dollars blev blokeret.

Hun sørgede også for, at tre kendte IS-terroriste­r kunne kommuniker­e via WhatsApp, Telegram, Viper, IMO og Facebook ved at oprette konti og købe sim-kort til dem.

Hun stod også for at udbrede store maengder propaganda for IS.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Selv blomsterku­mmerne blev undersøgt med bombe-robotter, da politiet og PET slog til i en kaempe kontraterr­or-aktion i december 2019. Nu stilles to maend og en kvinde for retten i en terrorsag.
FOTO: KENNETH MEYER Selv blomsterku­mmerne blev undersøgt med bombe-robotter, da politiet og PET slog til i en kaempe kontraterr­or-aktion i december 2019. Nu stilles to maend og en kvinde for retten i en terrorsag.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark