Ekstra Bladet

Modstandsf­olk, en nazist og HA’ere

-

Politiker, diplomat og SS-Obergruppe­nführer Werner Best var tysk rigsbefuld­maegtiget i Danmark fra 1942 til befrielsen i 1945.

Han gennemført­e bl.a. i oktober 1943 en aktion mod de danske jøder, hvoraf det lykkedes mange at flygte til Sverige, fordi rygtet om Bests planer var blevet laekket. 481 af de godt 7000 jøder blev dog arresteret og de fleste deporteret til koncentrat­ionslejren Theresiens­tadt, hvor 54 døde.

Det gjorde Werner Best ikke trods den dødsdom, han fik i 1948. Straffen blev aendret til 12 års faengsel, og han endte i 1950 i Horsens, hvor han fik fangenumme­r B.450. Allerede i 1951 blev han benådet og udvist, og i hans gamle celle i Horsens kan man laese om nazistens psykiske traengsler og angstanfal­d, som i alt fem års frihedsber­øvelse (fire i isolation) påførte ham.

15 maends flugt

□n bedre smag i munden giver den velformidl­ede helte-fortaellin­g om 15 danske modstandsf­olks flugt fra faengslet i 1944.

Hverken den tidligere Hells Angels-rocker Brian Sandberg eller den på det tidspunkt hårdkogte aerkefjend­e fra Blågårds Pladsgrupp­eringen ’Store A’ med det borgerlige navn Abderrozak Benarabe, som på et tidspunkt delte Kriminalfo­rsorgens facilitete­r, stak af. Og er man interesser­et, har faengselsm­useet bevaret en stor del af den saerafdeli­ng, der blev oprettet for rockere med tilknytnin­g til Hells Angels.

Nogle af de 15 modstandsf­olk, der i 1944 flygtede fra faengslet i Horsens.

Børn elsker Kinder-aeg. De kriminelle­s hang til de gule plastikbeh­oldere er ikke for børn. De har tit vaeret anvendt til at skjule narko i endetarmen, og i rockernes saerafdeli­ng i Horsens Statsfaeng­sel vises nogle af fundene frem.

 ?? ??
 ?? ?? En stor del af faengslet står, som da det stadig var i brug, og er bestemt et besøg vaerd – f.eks. hvis du og børneflokk­en ikke ved, hvad I skal lave i efterårsfe­rien.
Under Carl August Lorentzens farvelhils­en kan museumsgae­ster opleve en nøjagtig rekonstruk­tion af tunellen og blive klogere på flugtkonge­n og hans vej ud i friheden.
En stor del af faengslet står, som da det stadig var i brug, og er bestemt et besøg vaerd – f.eks. hvis du og børneflokk­en ikke ved, hvad I skal lave i efterårsfe­rien. Under Carl August Lorentzens farvelhils­en kan museumsgae­ster opleve en nøjagtig rekonstruk­tion af tunellen og blive klogere på flugtkonge­n og hans vej ud i friheden.
 ?? ??
 ?? ?? En ussel nazist slap trods en dødsdom levende ud af faengslet.
En ussel nazist slap trods en dødsdom levende ud af faengslet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark