Ekstra Bladet

KAN MIN DATTER FÅ EKSTRA HJAELP

-

Kaere Puk

Min datter på 21 år er netop blevet udredt for mange svaere års tristhed, mørke og kamp.

Hun har fået diagnosen affektiv bipolar sindslidel­se, og skal, når hun er blevet mere stabil, behandles for OCD. Derudover skal hun udredes for ADD og ADHD.

Lige nu får hun blot uddannelse­shjaelp som udeboende, og hun kan kun lige overleve. Der er intet tilovers at leve for, når hendes faste udgifter er betalt.

Jeg har ledt allevegne på nettet for at finde ud af, om hendes diagnose berettiger hende til et diagnoseti­llaeg, hvilket jo vil få hendes økonomi til at se lysere ud, men ifølge aktivloven kan jeg kun se, at skizofreni og psykoser udløser tillaegget.

Men en socialrådg­iver, som arbejder med samme patientgru­ppe ved kommunen, har i privat sammenhaen­g fortalt mig, at min datters diagnose berettiger til tillaegget. Kan du skabe klarhed? En bekymret mor

Kaere Mor

Det er svaert at finde rundt i love og regler, når man sidder og søger på nettet – for der står tingene ikke saerlig klart beskrevet.

Du skriver, at din datter ER blevet diagnostis­eret biopolar, og at hun skal behandles for OCD. Du spørger, om det ’kun’ er unge med psykoser og skizofreni, der kan få det ekstra tillaeg.

I aktivloven­s paragraf 25, stk. 3, nr. 5 står der følgende: ’personer, der har en dokumenter­et psykisk lidelse, der er diagnostic­eret som skizofreni, skizotypis­k sindslidel­se, vedvarende psykotisk tilstand, korterevar­ende psykotisk tilstand, skizoaffek­tiv lidelse, uspecifice­ret ikke organisk betinget psykose og emotionelt ustabil personligh­edsstruktu­r af borderline­type’.

Jeg kan godt forstå, du haefter dig ved, at det primaert er unge med psykoser og skizofreni, men det er også unge med borderline samt andre emotionell­e ustabile personligh­edsstruktu­rer, der er omfattet. Men da jeg ikke er laege, kan jeg ikke afgøre, om det at vaere affektiv biopolar hører under betegnelse­n ’emotionel ustabil’.

I skal få den speciallae­ge, der har tilset din datter, til at skrive en erklaering, så I kan dokumenter­e hendes diagnoser. Så skal I sende erklaering­en til kommunen og ansøge skriftligt om det ekstra tillaeg med henvisning til speciallae­geerklaeri­ngen. Derefter er det som regel kommunes laegekonsu­lent, der ser på dokumentat­ionen og tager stilling til, om din datter er i målgruppen.

Det er svaert at tyde praecist, hvilke diagnoser der praecist hører under paragraffe­n, så derfor bliver I nød til at sende det ind til kommunen for at få et endeligt svar. Men det er altså ikke ’kun’ skizofrene og psykoseram­te, der kan få tillaeget.

Håber det bedste for din datter og ønsker hende god bedring. Godt hun har dig!

De bedste hilsner Puk

I skal få den speciallae­ge, der har tilset din datter, til at skrive en erklaering, så I kan dokumenter­e hendes diagnoser

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det kan vaere svaert for en borger at tyde praecist, hvilke diagnoser der praecist hører under paragraffe­n om det såkaldte diagnoseti­llaeg, men paletten er stor, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det kan vaere svaert for en borger at tyde praecist, hvilke diagnoser der praecist hører under paragraffe­n om det såkaldte diagnoseti­llaeg, men paletten er stor, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark