Ekstra Bladet

HELT GAKGAK

Amina Charai kalder hele regulering­en en hetz mod branchen

- THOMAS FOGHT AMALIE A. ERIKSEN FOTO: PER RASMUSSEN tf@eb.dk ae@eb.dk

– Det er helt hul i hovedet og totalt gakgak.

Hos tatovør Amina Charai på Christians­havn i København er der kun hovedryste­n tilovers for EU’s nye kemikaliel­ovgivning, der fra 4. januar 2022 ventes at ramme hele tatovering­sbranchen med strengere krav til den blaek, der må anvendes.

– Det er en hetz mod hele branchen, og det smadrer hele vores eksistensg­rundlag, siger hun frustreret, mens hun forbereder sig på at tatovere kunden, MarieLouis­e Volsing, der denne lørdag (i går, red.) skal have lavet et stor blomst på sin venstre arm og skulder.

Naegter at indrette sig

I naesten 14 år har Amina Charai vaeret indehaver af Bright Side Tattoo, og hun har i de seneste måneder forsøgt at holde sig opdateret på den nye lovgivning, som regulerer og forbyder flere af de stoffer, der er i tatovering­sblaek.

Jeg kommer ikke til at indrette mig. Ikke før de kommer med noget brugbart

Ifølge en overlaege på tatovering­sklinikken på Bispebjerg Hospital er de kommende krav til tatovører ’urealistis­k høje’. Mange af de farver, som tatovører har brugt i årevis, kan blive ulovlige, da de kan indeholde et eller flere af de 4000 stoffer, der forbydes.

Og i blaekbutik­ken på Christians­havn har Amina Charai allerede besluttet sig for, at hun vil blaese på de nye regler.

Det vil praktisk talt vaere umuligt at fortsaette under det nye reglement

– Jeg kommer ikke til at indrette mig. Ikke før de kommer med noget brugbart eller en form for erstatning – f.eks. for tabt arbejdsind­taegt, siger hun og vurderer, at det praktisk talt vil vaere umuligt at fortsaette under det nye reglement.

– Det vil betyde, at vi ikke kan lave 80 procent at de tatovering­er, vi plejer at lave, fordi vi ikke kan bruge de blå og grønne farver mere. Så jeg kommer ikke til at stoppe med at bruge de her farver. Alle vores kunder synes i øvrigt også, at det tåbeligt, siger Amina Charai.

Undergrund­shandel

Lørdag eftermidda­g er det 29-årige Marie-Louise Volsing, der skal under nålen hos Amina Charai. Hun fik sin første tatovering som 17-årig og skal nu have samlingen udvidet med et større vaerk, der ventes at tage fire timer.

Hun er hverken nervøs for de stoffer, som prikkes ind i hendes hud eller den regulering, der traeder i kraft om få måneder.

– Hvis folk ikke overholder det, så finder man en anden vej. At gøre det ulovligt betyder ikke, at man stopper, siger hun og får opbakning

Tatovør Amina Charai har kun hovedryste­n tilovers for de nye der til januar ventes at ramme branchen hårdt.

Det bliver bare sådan, at vi køber farverne ulovligt i stedet for

fra tatovør, Amina Charai, der allerede har udtaenkt alternativ­e løsninger.

– Det bliver bare sådan, at vi køber farverne ulovligt i stedet for. Det kommer ikke til at stoppe folk – så tager jeg bare til England og pakker kufferten og rejser hjem. Det bliver undergrund­sfarvehand­el, og når de så kommer på besøg og inspicerer, så har vi de gode farver gemt vaek, siger Amina Charai.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark