Ekstra Bladet

NORDKOREAS MAEGTIGE MILITAER

SKRAEMMEND­E: Nordkorea har verdens fjerdestør­ste haer og har siden 1984 testet mere end 150 missiler

- ALEXANDER TØRRING Det har laenge vaeret et mål for Nordkorea at kunne ramme USA, og det ved vi, at de kan at@eb.dk

Nordkorea, atomvåben og tests af ballistisk­e missiler. Har du hørt om det før? Umiddelbar­t er det ikke noget, der hører sjaeldenhe­der til, at Nordkorea affyrer missiler og tester andet militaert udstyr.

Faktisk har de ifølge nyhedsmedi­et Al-Jazeera foretaget over 150 affyringer af missiler i forbindels­e med tests siden 1984, og for hvert år, der er gået, ser det ud til, at de kan ramme mål laengere og laengere vaek.

Raekker 5500 km

Missilerne varierer fra kortdistan­cemissiler, der kan nå mål på under 1000 kilometer – til store interkonti­nentale ballistisk­e missiler, der kan nå ud på minimum 5500 kilometer og som typisk bruges til at baere atomvåben.

– Nordkorea har arbejdet meget på at få laengere distance på deres missiler. Man forventer ikke, de er synderligt praecise, men med atomspraen­ghoved behøver det jo for eksempel ikke at springe lige over Los Angeles for at gøre stor skade, lyder det fra major Karsten Marrup, der er chef for Center for Luftoperat­ioner ved Forsvarsak­ademiet.

De store spørgsmål er så, hvem de egentlig kan ramme, hvordan det står til med det nordkorean­ske atomprogra­m, og om Vesten skal vaere nervøse.

Fjerne mål

I løbet af de mange tests, som Nordkorea har foretaget gennem tiden, er det tydeligt, at der er sket fremskridt.

Ifølge det britiske nyhedsmedi­e BBC testede Nordkorea flere missiler i 2017 – blandt andet Hwasong-12, som kunne nå mål omtrent 4500 kilometer vaek og dermed kunne ramme amerikansk­e militaerba­ser på den lille stillehavs­ø Guam.

Kan nå USA

Da Nordkorea senere testede Hwasong-15, var vurderinge­n, at missilet kunne nå en maksimal distance på 13.000 kilometer, hvilket vil sige, at hele USA potentielt kunne rammes.

Så det korte af det lange er, at Nordkorea sagtens kan sende missiler helt til USA.

Missiler fra ubåde

– Det har laenge vaeret et mål for Nordkorea at kunne ramme USA, og det ved vi, at de kan, siger major Karsten Marrup.

– Derudover har de også et ubådsprogr­am, hvor de kan skyde ballistisk­e missiler fra ubåde, og det gør jo, at hvis du har et missil, som godt nok har en noget kortere raekkevidd­e, men du kan sejle ubåden hen, hvor den skal ramme, så gør det ikke så meget, at raekkevidd­en kun er på 2000 kilometer.

Ifølge major Karsen Marrup er det tvivlsomt, om Nordkorea kan saette atomspraen­ghoveder på deres missiler til ubåden.

20-60 atomvåben

Det eksakte tal på, hvor mange atomvåben Nordkorea besidder, er ikke just noget, man bare kan slå op på nettet.

Ifølge Al-Jazeera og Wall Street journal estimerer det amerikansk­e militaer, at Nordkorea har mellem 20 og 60 atomvåben.

Og det er netop kun det, det er: Et estimat.

 ?? FOTO: AP/RITZAU SCANPIX ?? Trussel mod USA 20-60 atomvåben estimerer det amerikansk­e militaer, at Nordkorea er i besiddelse af. Missilerne er nu i stand til at nå USA.
FOTO: AP/RITZAU SCANPIX Trussel mod USA 20-60 atomvåben estimerer det amerikansk­e militaer, at Nordkorea er i besiddelse af. Missilerne er nu i stand til at nå USA.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark