Ekstra Bladet

SKYDER LØKKES SKATTEPLAN NED

Forslag fra den tidligere statsminis­ter om at beskatte gevinster af boligsalg er vanskeligt at gennemføre

-

Det vil vaere praktisk muligt at gennemføre Lars Løkke Rasmussens forslag om at beskatte gevinster af boliger frem for almindelig beskatning af boliger.

Men listen over besvaerlig­heder er meget lang, og hvis man alligevel realisered­e det, ville det ifølge direktør i Boligøkono­misk Videnscent­er Curt Liliegreen vaere en dårligere løsning, end den eksisteren­de – og kommende.

– Man gør det i Sverige, og det er ikke noget, som de svenske boligøkono­mer bryder sig om. De ønsker at overtage det danske system, siger han.

Lars Løkke Rasmussen opridser i sin bog ’Ud af det blå’ en model, som ligner den svenske, hvor man beskatter avancen af salget.

Besvaerlig

Han vil have et opgør med de ’arbitraere skattefri gevinster på bolighande­l’. Til gengaeld ’betaler du ikke skat af din bolig, mens du bor i den’.

Professor ved CBS Michael Møller, som er boligøkono­misk ekspert, siger, at såkaldt ’realisatio­nsbeskatni­ng’, som forslaget er udtryk for, er ’besvaerlig’.

– Medmindre man laver en ordning, så skatten kan udskydes ved flytning mellem to ejerbolige­r, så vil skatten virke som en skat på mobilitet, hvilket er skadeligt for arbejdsmar­kedet, siger han.

En model kunne vaere at indefryse skatten, og så skal man betale, når man forlader boligmarke­det, mens man løbende betaler en skat af det skyldige beløb.

Det vil ifølge Curt Liliegreen have den konsekvens, at skat bliver noget fjernt noget, som ikke påvirker prisen, folk vil betale for en bolig.

– Derfor stiger priserne ret kraft. En lejlighed er meget dyr i Stockholm, dyrere end i København. Deres huse er steget meget mere under corona, siger han.

Der er dog ifølge Curt Liliegreen en hel raekke andre udfordring­er og åbne spørgsmål til idéen, som har vaeret praesenter­et af forskellig­e politikere før.

– Jeg mener, at det danske system er bedre. Men det er delvist ødelagt af det skattestop, der blev indført af Lars Løkkes tidligere parti, siger han.

Boligmarke­det svinger voldsomt. Provenuet for Løkkes model vil altså vaere meget påvirket af, hvor priserne ligger, og hvor mange boliger der saelges. Og der vil gå mange år, før der begynder at komme penge i kassen. Få politikere vil nok skrive under på en aftale, hvor man beskatter med tilbagevir­kende kraft, vurderer han.

Ret kritisk

Og hvordan skal forbedring­er som energireno­veringer håndteres? Men vil skulle gemme kvittering­er, og der skal foretages en omfattende beregning af, hvem der er boet i boligen på forskellig­e tidspunkte­r, når folk bliver skilt – og måske flytter sammen igen.

– Den primaere indvending i Sverige er, at det ikke virker, siger Curt Liliegreen.

Cheføkonom i den borgerlig-liberale taenketank Cepos Mads Lundby Hansen mener, at det aktuelle skattesyst­em er bedre end det, som Lars Løkke Rasmussen foreslår.

– Jeg er ret kritisk over for Løkkes forslag om bolig-avanceskat. Hvis det nuvaerende skatteprov­enu fra grundskyld og ejendomsva­erdiskat skal indbringes via en avanceskat, så skal avanceskat­ten ramme 70 procent, siger han.

Boligøkono­merne peger på fordelen i, at man i det danske system beskatter efter, hvordan priserne udvikler sig.

Den primaere indvending i Sverige er, at det ikke virker

 ?? FOTO: MARTIN SYLVEST/RITZAU SCANPIX ?? Nyt parti
Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre i januar i år og startede siden Moderatern­e. I september havde partiet indsamlet nok godkendte vaelgererk­laeringer til at blive opstilling­sberettige­t til naeste folketings­valg.
FOTO: MARTIN SYLVEST/RITZAU SCANPIX Nyt parti Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre i januar i år og startede siden Moderatern­e. I september havde partiet indsamlet nok godkendte vaelgererk­laeringer til at blive opstilling­sberettige­t til naeste folketings­valg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark