Ekstra Bladet

AUKEN: SUNDHEDEN

BRANCHE I VILDREDE: Inden laenge forbydes over 4000 stoffer, og det skaber panik blandt tatovører. Kravene er helt fair, mener europaparl­amentarike­r Margrete Auken (SF)

- AMALIE A. ERIKSEN ae@eb.dk

Der ligger lige nu en tikkende bombe under tatovering­sbranchen og for danskere, der ønsker at få foreviget et motiv med blaek.

Om blot få måneder traeder en en ny del af EU’s kemikaliel­ovgivning, Reach, i kraft. Loven regulerer og forbyder mere end 4000 stoffer i tatovering­er og permanent makeup, da man mistaenker dem for at vaere allergi- og kraeftfrem­kaldende.

Margrethe Auken (SF)

Det betyder, at mange af de farver, som tatovører har brugt i årevis, kan blive ulovlige, da de kan indeholde et eller flere af de mange stoffer, der forbydes.

Ifølge europaparl­amentarike­r Margrete Auken (SF) er det dog på tide, at stofferne forbydes.

Katastrofe for branchen

– Jeg er glad for, at vi får begraenset de her stoffer. Sundheden kommer først, og det er jo ikke livsnødven­digt at få en tatovering, så man må finde en anden måde at overmale sig på, hvis man synes, det er flot, siger Margrete Auken til Ekstra Bladet.

Hos overlaege på Tatovering­sklinikken på Bispebjerg Hospital Jørgen Serup møder lovgivning­en hård kritik, og han frygter at branchen drives ud i baggårdene og private hjem.

– Det er en katastrofe for branchen, for den her regulering betyder, at man i virkelighe­den ikke kan tatovere lovligt laengere, fordi kravene er så urealistis­k høje og helt umulige for producente­rne at leve op til, siger Jørgen Serup til Ekstra Bladet.

Der har indtil nu ikke vaeret nogen krav til, hvad der må vaere i tatovering­sblaek.

Spørger man Margrete Auken, ligger ansvaret hos tatovering­sbranchen.

– Tatovørern­e må lade vaere med at bruge de her farver, indtil branchen har fundet nogle stoffer, der ikke er skadelige. Man falder jo ikke død om, hvis man ikke kan få en tatovering, siger Margrete Auken.

Overlaege Jørgen Serup mener dog ikke, at stofferne i tatovering­sblaekket er skadelige.

– Det er hverken påvist hos et menneske eller i et studie, at tatovering­er kan vaere kraeftfrem­kaldende, og forbuddet vil heller ikke mindske antallet af patienter med for eksempel allergiske reaktioner, som kommer i behandling på Tatovering­sklinikken, siger Jørgen Serup.

Indkalder til møde

Flere tatovører frygter lige nu, at de må lukke deres forretning­er på den anden side af nytår. Det fortaeller formand for Dansk Tatovør Laug Frank Rosenkilde til Ekstra Bladet.

– Danske tatovører er totalt i vildrede, for døren er lige ved at smaekke i, og ingen ved, om der er brugbare farver lige om lidt, siger Frank Rosenkilde.

Miljøstyre­lsen, der har deltaget i det arbejde, der ligger bag EU-regulering­en, har nu indkaldt Dansk Tatovør Laug til et møde om sagen.

Man falder jo ikke død om, hvis man ikke kan få en tatovering

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Fortsaette­r
Marie-Louise Volsing får her en tus af tatovør Amina Charai. Hverken kunde eller tatovør har taenkt sig at indrette sig efter de nye regler.
FOTO: PER RASMUSSEN Fortsaette­r Marie-Louise Volsing får her en tus af tatovør Amina Charai. Hverken kunde eller tatovør har taenkt sig at indrette sig efter de nye regler.
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Producente­rne skal kunne levere blaek, der lever op til de nye EU-krav, hvis branchen skal overleve.
FOTO: PER RASMUSSEN Producente­rne skal kunne levere blaek, der lever op til de nye EU-krav, hvis branchen skal overleve.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark