Ekstra Bladet

SAELGES I DANSKE BUTIKKER

Taliban har ifølge Informatio­n store indtaegter på at udvinde og saelge lapis lazuli

-

Den blå smykkesten lapis lazuli, der er blevet en vigtig indtaegtsk­ilde for Taliban-bevaegelse­n i Afghanista­n, bliver solgt i danske butikker. Det skriver Informatio­n. Smykkesten­en bliver primaert udvundet i Afghanista­n.

Informatio­n har kortlagt 39 danske webforhand­lere, der saelger lapis lazuli i Danmark. Otte forhandler­e oplyser om oprindelse­sland. Af dem oplyser seks Afghanista­n.

En af de største er smykkevirk­somheden Ole Lynggaard Copenhagen. Den er kongelig hofleveran­dør og saelger eksklusive smykker til mere end 275 butikker på verdenspla­n.

87.500 kroner

I øjeblikket kan man købe 31 smykker indeholden­de lapis lazuli. Det dyreste står til 87.500 kroner.

Søren Lynggaard, medejer og direktør i Ole Lynggaard Copenhagen, erkender

der havde spredt sig til blodet.

Han har vaeret i behandling med antibiotik­a og vaeske på UCI Medical Center i Orange i delstaten Californie­n siden tirsdag.

Ifølge laegen Alpesh Amin fra hospitalet vender Clinton nu hjem.

– Hans feber og antal af hvide blodlegeme­r er normaliser­et, og han vil nu tage hjem til New York for at faerdiggør­e sit forløb med antibiotik­a, siger Alpesh Amin i en meddelelse fra ekspraesid­entens talsmand.

Laegen siger videre, at hospitalet ’vil fortsaette med at overvåge hans forløb’. problemati­kken, men er først nu blevet opmaerksom på forbindels­en mellem stenen og Taliban.

– Det er vi rigtigt kede af. Vi er ikke interesser­ede i at finansiere Taliban, så vi

Da Clinton forlod hospitalet var det med en tommelfing­er vendt i vejret til fotografer­ne og journalist­erne, der ville høre, hvordan han havde det.

Hillary var med

Bill Clinton var demokratis­k praesident i USA fra 1993 til 2001. Før det var han guvernør i delstaten Arkansas over to omgange.

Han er gift med tidligere senator, udenrigsmi­nister og praesident­kandidat Hillary Clinton. Hun var med ham, da han forlod hospitalet i går. Ekspraesid­enten var i Californie­n til et arrangemen­t i sin fond, The Clinton Foundation.

Ritzau/Reuters skal sikre, at den lapis lazuli, vi bruger fremadrett­et, ikke kommer fra Afghanista­n.

– Hvis ikke vi kan dokumenter­e det og samtidig få den kvalitet, vi har behov for, så vil vi ikke saelge lapis mere, siger Søren Lynggaard til Informatio­n.

Grossistvi­rksomheden Stenguiden leverer lapis lazuli til over 70 danske butikker.

Anders Futtrup, der er direktør hos Stenguiden, mener ikke, at ansvaret bør vaere op til den enkelte forhandler.

– Der burde lovgives om det, og så burde det simpelthen bare forbydes, hvis det støtter Taliban, siger Anders Futtrup til Informatio­n.

Tjener mere end på narko

Der er ingen lovgivning, der forhindrer salg af lapis lazuli i EU. Ny lovgivning om konfliktmi­neraler trådte i kraft tidligere i år, men det omfatter kun guld, tin, tantal og wolfram (tungsten).

Ifølge et talebanmed­lem, der udtaler sig i en laekket Nato-rapport fra 2020, er Talibans årlige indtjening fra minedrift på 464 millioner dollar.

Det placerer ifølge Informatio­n minedrift som Talebans største indtaegtsk­ilde over narkotika, som tidligere har vaeret anset som bevaegelse­ns primaere indtjening­skilde.

Der burde lovgives om det, og så burde det simpelthen bare forbydes

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Der er ingen lovgivning, der forhindrer salg af lapis lazuli i EU.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Der er ingen lovgivning, der forhindrer salg af lapis lazuli i EU.
 ?? FOTO: DAVID SWANSON/REUTERS/RITZAU SCANPIX ?? Bill og Hillary Clinton hilste på de ansatte, da den tidligere praesident i går blev udskrevet fra hospitalet.
FOTO: DAVID SWANSON/REUTERS/RITZAU SCANPIX Bill og Hillary Clinton hilste på de ansatte, da den tidligere praesident i går blev udskrevet fra hospitalet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark