Ekstra Bladet

’Luksusfael­den’ bag kulisserne

JAN SWYRTZ AFSLØRER: Sådan bliver det populaere TV3-program til

- ANDERS LARSEN al@eb.dk

’Luksusfael­den’ kører lige nu på 27. saeson, og programmet er stadig vaeldig populaert blandt danskerne.

Jan Swyrtz, der i mange år ad flere omgange har vaeret vaert på programmet, åbner her for posen med forklaring­er på, hvordan programmet bliver til.

Ekspertern­e i ’Luksusfael­den’ kommer sjaeldent med opmuntrend­e nyheder til deltagerne i starten, og det fremprovok­erer en gang imellem nogle voldsomme reaktioner.

– Vi er meget kontante, fordi vi ikke har så lang tid at arbejde med, og der skal handles af de her mennesker. Langt størstedel­en tager det paent; 80 til 85 procent vil jeg sige, fortaeller Jan Swyrtz.

Blev ønsket ’et lorteliv’

– Men det er altså ikke altid, at deltagerne reagerer paent.

– Det sker jo nogle gange. Vi blev jo i denne saeson ønsket et lorteliv af en deltager.

– Har I oplevet, at reaktioner­ne er så voldsomme, at det skal klippes ud?

– Nej, ikke så vidt jeg kan huske. Der er selvfølgel­ig meget, der bliver klippet ud, fordi én uges optagelser skal koges ned til 45 minutter. Men der er ikke blevet klippet noget ud, fordi reaktionen var for voldsom.

Gaver til deltagerne

Efter hvert afsnit får deltagerne en gave af ekspertern­e. I mange tilfaelde får deltagerne måltidsbok­se til et par måneder frem. Jan Swyrtz fortaeller, at de har en raekke virksomhed­er, de genbruger, når de skal give gaver.

– Vi har nogle, vi benytter os af flere gange, men der er ikke nogen langtidsaf­taler. Det er noget, vi gør fra gang til gang.

De gaver, som deltagerne modtager, skal også beskattes, når de bliver givet, men den beskatning, der kommer, er der taget hånd om.

– Hvis vi for eksempel giver en cykel til 10.000, skal den selvfølgel­ig beskattes, men den beskatning har vi medregnet i budgettet, så der ikke kommer nogen ubehagelig­e overraskel­ser til deltagerne, når vi har forladt dem, forklarer Jan Swyrtz.

Indhenter tilbud

Et andet eksempel, som Jan Swyrtz fremhaever, er bilforhand­lere. Det ses af og til, at deltagerne skal skille sig af med deres biler, og her har ekspertern­e på forhånd skaffet tilbud.

– Vi tager nogle tilbud ind fra lokale forhandler­e og finder højestbyde­nde. Det vil sige, at vi altså ikke tager første og bedste tilbud, selvom mange ofte brokker sig over prisen.

Der er ikke blevet klippet noget ud, fordi reaktionen var for voldsom

 ?? FOTO: EMIL RYGE CHRISTOFFE­RSEN ?? Kontante vaerter
– Vi er meget kontante, fordi vi ikke har så lang tid at arbejde med, siger Jan Swyrtz om arbejdet med ’Luksusfael­den’.
FOTO: EMIL RYGE CHRISTOFFE­RSEN Kontante vaerter – Vi er meget kontante, fordi vi ikke har så lang tid at arbejde med, siger Jan Swyrtz om arbejdet med ’Luksusfael­den’.
 ?? FOTO: TV3 ?? Det velkendte bord i ’Luksusfael­den’, hvor vaerterne først laegger deltagerne­s forbrug op og siden fjerner en hel masse for at få udgifter til at passe med indtaegter.
FOTO: TV3 Det velkendte bord i ’Luksusfael­den’, hvor vaerterne først laegger deltagerne­s forbrug op og siden fjerner en hel masse for at få udgifter til at passe med indtaegter.
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Deltagerne­s forbrug gennemgås nøje.
FOTO: PER RASMUSSEN Deltagerne­s forbrug gennemgås nøje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark