Ekstra Bladet

Forkert praemis

-

I Kammeradvo­katens rapport laegges der i konklusion­en vaegt på, at Ulla Rønberg blev ansat af konsulatet i New York – og ikke af ambassaden i Washington.

’Udenrigsmi­nisteriet har imidlertid oplyst, at der ikke bestod et over-/underordne­lsesforhol­d mellem ambassadør Lars Gert Lose og generalkon­sul Anne Dorte Riggelsen, og at ambassadør Lars Gert Lose således hverken havde tilsynsell­er instruktio­nsbeføjels­er i forhold til generalkon­sulatet (...).’

Men den praemis er forkert, lyder det fra professor Martin Marcussen.

– Lose HAR instruktio­nsbeføjels­er overfor generalkon­sulen, siger han.

– For generalkon­sulen vil ambassadør­en altid svaeve i baggrunden som den chef, der udstikker de overordned­e linjer, lyder det.

Kammeradvo­katen har ikke ønsket at kommentere sagen.

Afviser interview

Ekstra Bladet har sendt en raekke spørgsmål til Udenrigsmi­nisteriets

departemen­tschef, Lars Gert Lose, herunder hvad han siger til kritikken fra Martin Marcussen.

I stedet har Udenrigsmi­nisteriet sendt et svar fra Erik Brøgger Rasmussen, direktør for organisati­on og borgerserv­ice:

’Undersøgel­sen blev sat i vaerk, fordi en aktindsigt­sanmodning havde rejst spørgsmål om, hvorvidt reglerne om habilitet var overholdt. For Udenrigsmi­nisteriet og Lars Lose var det vigtigt at sikre, at der ikke kunne rejses nogen tvivl om efterlevel­sen af reglerne,’ lyder det.

’Efter grundig gennemgang af sagen konkludere­de Kammeradvo­katen, at reglerne ikke var overtrådt. Alt dette fremgår af den pressemedd­elelse, der blev sendt ud tilbage i januar 2019, og af det 37-siders notat om sagen fra Kammeradvo­katen, der dengang blev lagt åbent ud på ministerie­ts hjemmeside. Da Kammeradvo­katen har undersøgt sagen grundigt, har vi ikke yderligere kommentare­r.’

 ?? FOTO: BOB NAROD FOTO: JONAS OLUFSON ?? Det bliver i familien
AEgteparre­t Ulla Rønberg og Lars Gert Lose på den danske ambassade i Washington. Lose skaffede penge til en stilling, som konen senere besatte.
FOTO: BOB NAROD FOTO: JONAS OLUFSON Det bliver i familien AEgteparre­t Ulla Rønberg og Lars Gert Lose på den danske ambassade i Washington. Lose skaffede penge til en stilling, som konen senere besatte.
 ?? ?? Professor Martin Marcussen, der forsker i diplomati, mener, at det er svaert at tro, at Lars Gert Lose intet vidste om, at hans kone i foråret 2018 var i spil til den ansaettels­e, hvor han var med til at skaffe midlerne.
Professor Martin Marcussen, der forsker i diplomati, mener, at det er svaert at tro, at Lars Gert Lose intet vidste om, at hans kone i foråret 2018 var i spil til den ansaettels­e, hvor han var med til at skaffe midlerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark