Ekstra Bladet

Colin Powell er død

USA’s første sorte udenrigsmi­nister er død efter coronasmit­te. Han blev 84 år

-

Den tidligere amerikansk­e udenrigsmi­nister Colin Powell er død som følge af komplikati­oner efter smitte med coronaviru­s. Det oplyser hans familie gennem Powells officielle Facebook-side.

Den tidligere minister og øverste chef for USA’s militaer blev 84 år.

Powell var faerdigvac­cineret mod coronaviru­s, lyder det i opslaget. Ifølge NBC News var Powell også diagnostic­eret med leukaemi.

General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk forbillede og en stor amerikansk historie

Eks-praesident George W. Bush

– Vi vil gerne takke de ansatte på Walter Reed National Medical Center for deres gode behandling. Vi har mistet en fantastisk og kaerlig aegtemand, far, bedstefar og en stor amerikansk personligh­ed, skriver familien.

Minister under Bush

Det fremgår ikke mere praecist, hvad der forårsaged­e Powells død.

Colin Powell var republikan­sk udenrigsmi­nister under George W. Bush fra 2001 til 2005. Han var den første sorte udenrigsmi­nister i USA.

Han var blandt andet også amerikansk generalsta­bschef fra 1989 til 1993. Det er den højeste lederpost i militaeret i USA.

I 1960’erne var Powell to gange udsendt til Vietnam.

– General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk forbillede og en stor amerikansk historie, sagde Bush, da han i 2000 praesenter­ede Powell som kommende amerikansk udenrigsmi­nister.

Som udenrigsmi­nister huskes Powell blandt andet for et kontrovers­ielt oplaeg i FN’s Sikkerheds­råd i februar 2003.

Her sagde han blandt andet, at Iraks davaerende praesident, Saddam Hussein, udgjorde en stor fare, fordi Irak havde masseødela­eggelsesvå­ben. Flere af Powells udtalelser blev senere bevist som vaerende upraecise eller forkerte.

– Det er en skamplet, og det vil altid vaere en del af mit eftermaele. Det var smertefuld­t. Det er smertefuld­t, sagde Powell i 2005 i et interview med ABC.

Colin Powell blev gift med hustruen Alma i 1962. Parret fik sammen de tre børn Michael, Linda og Annemarie.

 ?? FOTO: REUTERS/RITZAU SCANPIX ?? Colin Powell ved afsløringe­n af en buste af ham selv på militaerba­sen Fort Leavenwort­h i Kansas i 2014.
FOTO: REUTERS/RITZAU SCANPIX Colin Powell ved afsløringe­n af en buste af ham selv på militaerba­sen Fort Leavenwort­h i Kansas i 2014.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Colin Powell var udenrigsmi­nister under George W. Bush fra 2001-2005.
FOTO: RITZAU SCANPIX Colin Powell var udenrigsmi­nister under George W. Bush fra 2001-2005.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark