Ekstra Bladet

Nu skal afghaner udvises igen

- JAN SØGAARD js@eb.dk

En 31-årig afghaner, der var udvist af Danmark efter en dom for brandstift­else, kom i august retur med et af de danske evakuering­sfly fra Afghanista­n. Derfor blev han varetaegts­faengslet for overtraede­lse af indrejsefo­rbuddet, og nu har Københavns politi rejst en ny tiltale mod ham.

Det koster en ubetinget faengselss­traf at overtraede et indrejsefo­rbud, og desuden kraever politiet den 31-årige udvist igen i mindst seks år. Men så laenge Taliban er ved magten i Afghanista­n kan en ny udvisning af afghaneren dog naeppe lade sig gøre.

Han blev anholdt 24. august klokken 03.30 i Hangar 145 i Københavns Lufthavn, da politiet opdagede, at den 31-årige var kommet med et evakuering­sfly, selvom han var udvist. I 2017 fik han seks måneders faengsel ved Retten i Roskilde for en brandstift­else og blev udvist til 1. februar 2023.

Telefon undersøgt

Den 31-årige oplyste selv, at han havde arbejdet for den danske ambassade i Kabul, og han havde kontaktet ambassaden, da Taliban løb Kabul over ende. Han havde fået en email og accept om at komme til Danmark, forklarede han i dommervagt­en.

Han mente selv, at evakuering­en havde reddet hans liv, fordi mange i Kabul kendte til hans arbejde for Danmark. Hans kone og to børn, en søn på fire måneder og en datter på to år, skulle angiveligt også med evakuering­sflyet til Danmark, men han var kommet vaek fra dem og vidste ikke, om de var i sikkerhed.

Han forklarede i dommervagt­en, at der var en mail-korrespond­ance på hans telefon og bad politiet om at undersøge telefonen.

Det fremgik af politiets undersøgel­se, at han havde kontaktet det danske forsvarsmi­nisterium om sin asylsag på grund af situatione­n i Kabul.

Myndighede­rne bad om dokumentat­ion for hans ansaettels­e hos ambassaden. Han sendte dog ingen dokumentat­ion eller oplyste om sit indrejsefo­rbud.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX ?? I Københavns Lufthavn opdagede politiet, at en udvist afghaner var med et af de danske evakuering­sfly fra Kabul.
FOTO: FINN FRANDSEN/RITZAU SCANPIX I Københavns Lufthavn opdagede politiet, at en udvist afghaner var med et af de danske evakuering­sfly fra Kabul.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark