Ekstra Bladet

MODIGT, HOLGER

RUNES jaevnaldre­nde rivaler bakker op om danskerens kritik af ATP

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

Det vakte genlyd i den internatio­nale tennispres­se, da Holger Rune søndag aften gik ud og kritisered­e ATP for de regler om indefrosne point til verdensran­glisten, der blev indført i starten af coronapand­emien.

Regler, som ATP i modsaetnin­g til kvindernes organisati­on WTA, forlaenger helt til august naeste år, mens WTA vender tilbage til den normale, rullende rangliste med 52 ugers cyklus, fra nytår.

Forlaengel­sen af ATP-reglerne er ifølge Holger Rune isaer gået ud over den unge generation, der i disse år forsøger at kaempe sig vej mod toppen, og hans synspunkte­r har mødt stor opbakning blandt de andre unge spillere, fortaeller hans mor og manager, Aneke Rune.

’Saelger billetter’

Som mor har hun stor forståelse for sin søns frustratio­ner, mens hun som forretning­skvinde godt kan forstå, hvorfor ATP gør meget for at beholde de aeldre, store navne inde i turneringe­rne.

– Ja, for de saelger billetter, og business er business. Men den måde systemet er skruet sammen på nu, hvor det omfatter så mange spillere over så lang en periode, skader altså de nye morgendage­ns stjerner. Heldigvis har Holger fået mange reaktioner personligt på sit opslag på Instagram. Langt over tusind støtter op om hans synspunkt og takker, fordi han viser mod og melder ud. Mange af dem er nok bange for at gå op mod autoritete­rne, mener Aneke Rune.

– Forskelsbe­handlingen er simpelthen urimelig stor og isaer for en god håndfuld drenge, herunder Holger, som taber et sted mellem 50 og 70 pladser på ranglisten.

– Alle ved, at de to år, hvor man forsøger at gå fra junior til seniortenn­is, er helt afgørende i elitesport.

Med den lavere rangering følger økonomien selvsagt heller ikke med, som den ville have gjort med en ’naturlig rangering’ i Top 100, der udløser bonusser hos sponsorer og andre og giver direkte adgang til de store turneringe­r.

Og selv helt oppe i top ti har unge spillere som Alexander Zverev og Andrey Rublev protestere­t over forfordeli­ngen af deres aeldre konkurrent­er.

Monstereks­emplet

Selveste tenniskong­en, schweizisk­e Roger Federer, er et monstereks­empel på skaevheden i systemet. Han spillede således ikke en turnering i 2020 efter Australian Open i januar og har i år kun spillet 13 kampe, hvoraf han har tabt de fire. Alligevel er han stadig verdens nummer 11, ligesom hans landsmand Stan Wawrinka opretholde­r en rangering som nummer 57 efter kun seks kampe i 2021. Amerikansk­e Tennys Sandgren lever stadig højt på sin kvartfinal­e ved Australian Open i januar 2020 og holder sig i Top 100 som nummer 96.

– Det kan man simpelthen ikke vaere bekendt overfor de unge, der prøver at etablere sig og planlaegge en livslang karriere, siger Aneke Rune.

Sikkerhede­n i turneringe­rne er i top, så ATP burde omgående ophaeve den indefrosne rangering

Langt over tusind støtter op om hans synspunkt og takker, fordi han viser mod og melder ud

Det kan man simpelthen ikke vaere bekendt overfor de unge

– I min optik er vaccinen udrullet, og alle kan rejse, hvis de gider. Sikkerhede­n i turneringe­rne er i top, så ATP burde omgående ophaeve den indefrosne rangering.

 ?? FOTO: ALEXANDER SCHEUBER ?? Knytter naeven
Holger Rune får opbakning fra sine jaevnaldre­nde, men kan ikke få ATP til at aendre reglerne.
FOTO: ALEXANDER SCHEUBER Knytter naeven Holger Rune får opbakning fra sine jaevnaldre­nde, men kan ikke få ATP til at aendre reglerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark