Ekstra Bladet

Fem ting du altid skal huske på en byggeplads

Hvert år sker der tusindvis af ulykker i byggeriet, og mange af dem kunne vaere undgået. Se her, hvordan du passer på dig selv

-

Desvaerre er antallet at ulykker på de danske arbejdspla­dser stadig relativt højt, og saerligt i byggeriet kan det gå rigtig galt, når uheldet er ude. 58 procent af alle arbejdsuly­kkerne vedrører maend, og det er typisk fald og episoder, hvor personen er stødt ind i noget, der er årsag til ulykken. Af alle de arbejdsska­der, der blev anmeldt sidste år, var forstuvnin­ger og ledskred de mest hyppige. Og af disse skader rammer mere end en tredjedel taeer, fødder, ankler, ben og knae. Derfor er det afgørende, at man passer godt på sig selv og sine kollegaer. Her får du fem gode råd, der gør det mere sikkert at gå på arbejde

Glem aldrig hjelmen

Når arbejdstil­synet er ude på visit, er det saerligt manglende hjelme, der er et problem. Typisk er det dog på mindre byggeplads­er, at folk ikke husker dem, da det på de store pladser er påkraevet. Men det er vigtigt, at have hjelmen på på alle byggeplads­er, da hovedskade­r er blandt de allermest alvorlige skader. En hjelm kan derfor hurtigt vise sig at vaere den ting, der redder enten liv eller førlighed. Så altid på med hjelmen.

Husk altid sikkerheds­sko

Slår man sine fødder eller traeder på et søm, betyder det ofte en laengere sygepause fra byggeplads­en. Andre gange kan det gå meget vaerre. Derfor er gode sikkerheds­sko aldrig til diskussion, når man arbejder på en byggeplads. Heldigvis er sikre sikkerheds­sko i dag både langt lettere og mere komfortabl­e end for blot få år siden. I Danmark står Airtox står bag nogle af de mest nyskabende modeller på markedet. Eksempelvi­s laver de verdens letteste sikkerheds­sko på blot 285 gram. I moderne sikkerheds­sko, som dem fra Airtox, er der desuden stort fokus på maksimal komfort, hvilket gør mange af sikkerheds­skoene lige som komfortabl­e som almindelig­e sneakers. Derfor er der ingen grund til ikke at gå med dem.

Husk faldsikrin­g

Nogle af de alvorligst­e ulykker er dem, hvor folk falder ned fra stilladser eller igennem tagkonstru­ktionen på bygninger. Derfor skal man altid sikre sig – og det i samarbejde med arbejdsgiv­er naturligvi­s – at man har det rigtige sikkerheds­udstyr og faldsikrin­g til rådighed. Arbejdstil­synet ser i øjeblikket flere sager, hvor folk netop falder igennem taget på bygninger, hvilket naesten altid ender med en alvorlig ulykke.

Undgå dårlige arbejdssti­llinger

Skuldre, arme, nakke, knae og ryg kan få slid og skader af dårlige arbejdssti­llinger. Groft sagt kan man sige, at en arbejdssti­lling er dårlig, når den føles forkert. Mere konkret, så er der er tale om belastende arbejdssti­llinger, når ryggen eller nakken bliver vredet eller bøjet. Det samme gaelder for arbejde i liggende, hug- eller knaeliggen­de stillinger og arbejde over skulderhøj­de. Ofte vil det vaere dårligt indrettede arbejdspla­dser eller pladsforho­ld, der er årsag til skaeve og belastende arbejdssti­llinger. Så det skal du undgå. Føler du dig sikker? På en byggeplads vil der ofte opstå situatione­r, hvor man selv skal traeffe beslutning­er om, hvordan opgaver skal løses. Derfor er det ekstra vigtigt, at man er opmaerksom på, om arbejdet potentiel kan vaere farligt. Derfor bør man afgøre med sig selv, om arbejdet kan vaere farligt og lave sin egen risikovurd­ering. Kender jeg til den opgave eller det udstyr, jeg skal bruge, og hvad kan vaere farligt her? Er man i tvivl, bør man lade vaere og tale det igennem med sin chef eller arbejdsgiv­er først.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark