Ekstra Bladet

DANSK NETVAERK KNYTTET TIL FLERE TERRORSAGE­R

AFSLØRING: Et netvaerk ved navn Team Dawah traekker tråde til en raekke nyere terrorsage­r

- MAGNUS MIO THOMAS FOGHT TORE HAMMING

Udadtil ligner Team Dawah en fredelig muslimsk organisati­on, hvor medlemmern­e afholder faellesspi­sning, tager på hytteture og forkynder deres religion.

Team Dawah har over 3000 følgere på Facebook og tiltraekke­r en stor gruppe børn og unge, som de samler til sociale arrangemen­ter. Flere billeder viser, hvordan Team Dawah deler flyers ud på gaden i forsøget på at tiltraekke nye medlemmer.

Men bag den uskyldige facade gemmer sig en langt mere alvorlig sandhed, og Ekstra Bladet kan nu efter laengere tids research- og kildearbej­de afsløre, at en raekke nyere terrorsage­r traekker tråde til netop Team Dawah.

Organisati­onen beskrives af flere kilder som et centralt netvaerk i det danske ekstremist­iske miljø, og PET vurderede for nylig, at Team Dawah sympatiser­er med Islamisk Stat

– PET vurderer Team Dawah som en islamistis­k gruppering, der sympatiser­er med Islamisk Stat, lød det i begyndelse­n af oktober under et retsmøde i Københavns Byret.

PET-vurderinge­n flugter med de kilder, Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med. De fortaeller samstemmen­de, at Team Dawah sympatiser­er med ekstremist­iske ideologier, og at organisati­onen i de senere år har fungeret som en form for ’fluepapir for terror’.

Kilderne har af hensyn til deres sikkerhed betinget sig anonymitet, men Ekstra Bladet er bekendt med deres identitet.

Maerkelige og voldelige holdninger

Team Dawah blev stiftet i 2018 og bestod i begyndelse­n af flere lokale afdelinger på tvaers af landet.

En af de stiftende medlemmer af organisati­onen var Bilal Ismail, som var ansvarlig for Aarhus-afdelingen.

Han er ikke laengere en del af organisati­onen, men han beskriver over for Ekstra Bladet, at der var ’ekstreme personer’ i Team Dawah.

– Der var nogle i Team Dawah, som havde sådan nogle maerkelige holdninger, som vi så ekskludere­de fra gruppen, siger han.

– Det skete faktisk flere gange, at vi fjernede folk, som havde de her meget voldelige og maerkelige holdninger. Der var i hvert fald minimum fire-fem stykker, siger han.

Ekstra Bladet er bekendt med fem personer, der har haft forskellig tilknytnin­g til organisati­onen, som enten er dømt eller tiltalt i terrorsage­r.

Flere terrorsage­r i gang Tre af sagerne kører fortsat, og her er der ikke faldet dom endnu.

I de resterende to sager er personerne, der har haft tilknytnin­g til Team Dawah, blevet kendt skyldige, og de dømte fik henholdsvi­s seks og ti års faengsel. I den ene sag for at ville begå et terrorangr­eb, og i den anden sag for at hverve en IS-kriger.

I begge sagerne har de dømte anket til frifindels­e. Slettet billedmate­riale

I flere af sagerne viser billedmate­riale, at de nu terrortilt­alte har deltaget i Team Dawah-arrangemen­ter, og i én af sagerne ses den tiltalte med en af organisati­onens T-shirts på, mens han deler deres pamfletter ud på gaden i København.

Billedmate­rialet har vaeret tilgaengel­igt på Team Dawahs offentlige Facebook-side, men er efter en raekke anholdelse­r sidenhen blevet slettet. Ekstra Bladet er i besiddelse af billederne.

De nu tiltalte eller dømte har ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r haft forskellig tilknytnin­g til organisati­onen.

Nogle har vaeret fuldbyrded­e medlemmer, og andre har vaeret mere løst tilknyttet som en form for ’hangaround­s’ i organisati­onen.

PET vurderer Team Dawah som en islamistis­k gruppering, der sympatiser­er med Islamisk Stat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark