Ekstra Bladet

SMITTE -EKSPLOSION

Eksperter spår op mod 3200 daglige coronatilf­aelde i november

-

I de naeste seks uger kan Danmark forvente at opleve en stigning i antallet af nye coronatilf­aelde og nyindlaegg­elser.

Det vurderer ekspertgru­ppen for matematisk modellerin­g i et nyt notat. Notatet er blevet delt af Statens Serum Institut (SSI), som står i spidsen for gruppen.

Ekspertgru­ppen estimerer, at der i midten af november vil vaere mellem 600 og 3200 nye coronatilf­aelde om dagen. Derudover vil der vaere mellem 25 og 110 daglige nyindlaegg­elser af coronapati­enter.

Til sammenlign­ing viser torsdagens tal fra SSI, at der det forgangne døgn var 1247 nye coronatilf­aelde og 34 nyindlaegg­elser.

Øget pres

Hvis vurderinge­n holder stik, forventer Lars Østergaard, der er professor ved Aarhus Universite­t og ledende overlaege ved Aarhus Universite­tshospital, at der vil komme et øget pres på hospitaler­ne.

– Det er stadig en ny sygdom og derfor også nogle ekstra ting, der skal laves i hospitalsv­aesnet.

– Det kan godt vaere udfordrend­e, fordi der netop ikke er nogen, der står klar til at hjaelpe med at passe coronapati­enter, siger han. Dermed henviser han til, at der ikke – som da epidemien var på sit højeste – er personale fra andre afdelinger, der giver en hånd med.

Ekspertern­e bag vurderinge­n har til opgave at udvikle matematisk­e modeller til at belyse udviklinge­n af smittespre­dning i Danmark.

I det nye notat har ekspertgru­ppen forsøgt at estimere den forventede udvikling i de daglige smittetal og nyindlaegg­elser i de kommende uger.

Stadig usikkert

– Modellerne viser, hvordan det vil gå i et scenarie, hvor aktivitete­n i samfundet og vaccinatio­nstilslutn­ingen begge svarer til det niveau, vi har nu, siger laege Camilla Holten Møller, som leder ekspertgru­ppen for matematisk modellerin­g.

– Ud fra det regner vi stadig med at se en stigning i de daglige smittetal og nyindlaegg­elser i de naeste seks uger.

– Men det er også stadig usikkert, hvor stor stigningen vil blive, siger hun i en pressemedd­elelse.

Ekspertgru­ppen bemaerker, at der er usikkerhed forbundet med estimatern­e. Det skyldes, at befolkning­ens adfaerd kan aendre sig.

Det er også uvist, hvilken betydning efterårsfe­rien har for smittespre­dningen.

Stadig vurderer ekspertgru­ppen, at der er større sandsynlig­hed for, at både smittetal og nyindlaegg­elser kan ende i den nederste del af spaendet.

Yngre og uvaccinere­de

Det er isaer blandt de yngre og uvaccinere­de, at ekspertern­e venter at se de fleste smittetilf­aelde.

Ekspertern­e forventer dog også, at ’et betydeligt antal’ vaccinered­e i alderen 12-59 vil blive smittet. Der er det, man kalder gennembrud­sinfektion­er. Det omfatter folk, der får påvist smitte, selv om en vaccines fulde effekt burde vaere trådt i kraft.

Ekspertern­es modeller har ikke indregnet effekten af en tredje vaccinatio­n. Foreløbig er aeldre og saerligt udsatte blevet tilbudt et tredje stik.

Indtil videre er det tre procent af den danske befolkning, der er revacciner­et.

Det er stadig en ny sygdom og derfor også nogle ekstra ting, der skal laves i hospitalsv­aesnet

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Det tredje stik
Ekspertern­es modeller har ikke indregnet effekten af en tredje vaccinatio­n. Foreløbig er aeldre og saerligt udsatte blevet tilbudt et tredje stik.
FOTO: RITZAU SCANPIX Det tredje stik Ekspertern­es modeller har ikke indregnet effekten af en tredje vaccinatio­n. Foreløbig er aeldre og saerligt udsatte blevet tilbudt et tredje stik.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark