Ekstra Bladet

DMI: Kan have vaeret en tornado

-

Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med DMI, som ikke afviser, at der kan have vaeret tale om en skypumpe eller en mindre tor nado. De har dog ikke selv registrere­t det endnu.

– Der skal vaere tale om en ustabil atmosfaere, og det er også sådan noget, vi har over Danmark lige nu, så der kan man sagtens taenke sig, at sådan nogle ting kan opstå, siger John Cappelen, der er seniorklim­atolog ved DMI, og som blandt andet beskaeftig­er sig med skypumper og tornadoer.

Han fortaeller, at betingelse­n for en skypumpe eller tornado er en bygesky, også kaldet en cumulonimb­us, som har staerke op- og nedvinde, og som giver kraftige byger, hagl, lyn og torden og altså også potentielt hvirvler.

Risikoen stiger

– Skypumper er meget almindelig­e i Danmark i sensommere­n, hvor kold luft eksempelvi­s kommer hen over et varmt hav, og så bliver luften ustabil, og der bliver dannet bygeskyer, som kan have hvirvler under sig, siger han.

De senere år er der dog i højere grad også blevet mulighed for tornadoer i Danmark.

– Tornadoer kraever, at bygeskyen får en supercelle-karakter, som isaer er noget, man kender fra USA, hvor de har mange flere tornadoer.

– Man har konstatere­t de senere år, at nogle af systemerne i Danmark har fået supercelle-lignende karakter.

Og det sker antageligt, fordi vi har en opvarmning af atmosfaere­n. Når temperatur­erne stiger, er der også mere energi til stede i atmosfaere­n til at danne disse systemer.

– Så det kan slet ikke afvises, at der er tale om en lille tornado, der har kastet rundt med de her ting, siger John Cappelen, som dog naevner, at der også kan vaere tale om et såkaldt ’microburst’, som er et kraftigt nedvindsom­råde, der kommer ned fra en bygesky.

 ?? ?? Staerke kraefter
Store stammer måtte bukke under for de kraftige vinde, der ramte Kim Madsens ejendom.
Staerke kraefter Store stammer måtte bukke under for de kraftige vinde, der ramte Kim Madsens ejendom.
 ?? ?? Kim Madsens nabo fik revet tagryggen af huset og måtte se sin campingvog­n bøje sig for ’tornadoen’.
Kim Madsens nabo fik revet tagryggen af huset og måtte se sin campingvog­n bøje sig for ’tornadoen’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark