Ekstra Bladet

Giv penge til velgørenhe­d

-

□r du enlig og barnløs, kan du bringe den såkaldte 30 procents-regel i spil, når din formue skal tilfalde en ny. Det kraever, at du laver et testamente, hvor du donerer en del af pengene til velgørenhe­d.

Ud over at det vil gøre en velgørende organisati­on glad, kan det også øge den andel, din udpegede arving får udbetalt. Det kan vaere søskende, niecer, nevøer eller lignende.

Stil krav til modtager

– Hvis beløbet er over 308.000 kroner (som er bundfradra­get, red.), så vil det altid vaere en fordel at indtaenke velgørende organisati­oner i sit testamente, hvis ikke man har livsarving­er, siger Henning Boye Hansen.

Staten skal fortsat have sin del af kagen, men finten består i, at man får den velgørende organisati­on til at betale arveafgift­en.

Den del, der testamente­res direkte til organisati­onen, er i sig selv afgiftsfri, men man kan stille det som krav, at organisati­onen til gengaeld betaler den afgift, den anden arving – eksempelvi­s en niece eller en nevø – skulle betale.

Det er en win-win-situation. For ikke nok med, at den velgørende organisati­on får en donation, den ellers ikke ville have set skyggen af, får den egentlige arving også flere penge mellem haenderne, end vedkommend­e ellers ville have fået.

Store beløb

❘llustreret med et eksempel ser det således ud: □n aeldre ugift og barnløs kvinde med en formue på fire millioner afgår ved døden.

Hvis hun testamente­rer hele formuen til sin nevø, får han 2.584.740 kroner ind på kontoen.

Hvis hun i stedet vaelger at tilgodese en velgørende organisati­on med 30 procent af arven – med det forbehold, at organisati­onen af sin andel skal betale den fulde arveafgift, kan nevøen i stedet få 2.800.000 kroner – altså 215.260 kroner mere.

Selvom reglen kendes som 30 procents-reglen, er det ikke et krav, at det er netop denne andel af arven, der skal doneres til velgørenhe­d.

Men det er en hyppigt anvendt størrelse, fordi det typisk er heromkring, det kan betale sig for den velgørende organisati­on at tage imod arven med de forbehold, der følger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark