Ekstra Bladet

Giv pengene før du dør

-

Vil man slippe helt for arveafgift­en, er det allerbedst­e, man ifølge Henning Boye Hansen kan gøre, at give pengene vaek, før man dør.

Man kan nemlig give relativt store beløb bort hvert eneste år uden at skulle betale gaveafgift­er til staten.

– Det er bedre at give penge til sine børn, mens de stadig er relativt unge, for det er her, de har det største behov for pengene, siger Henning Boye Hansen.

Skattefrit

– Småbørnsfa­milier har det største forbrug, og de vil have ekstra meget gavn af en del af foraeldren­es formue. Så det handler ikke kun om at spare arveafgift­en, men også om at hjaelpe børnene, så de eksempelvi­s ikke behøver at optage dyre lån, siger han.

Det beløb, man skattefrit må give videre, aendrer sig løbende, men i år må man eksempelvi­s give 68.700 kroner til hvert af sine børn, stedbørn, børnebørn og oldebørn.

Det samme beløb må man give til foraeldre og bedstefora­eldre – altså familie i lige linje op eller ned.

Afdragsfri­e lån

Og den anden part i forholdet må gøre det samme. Det kan altså hurtigt løbe op i ganske store beløb, som man som par hvert eneste år kan give i gave, hvis man vel at maerke ikke selv har brug for dem.

Hvis pengene er låst i mursten, kan man overveje, om man skal have afdragsfri­hed eller optage et nyt, billigt lån i huset, for at få flere penge mellem haenderne, som man kan give videre.

– De afdragsfri lån er en saerdeles god måde for isaer aeldre mennesker at skaffe sig rede penge, de kan give til deres børn, uden at det går ud over deres daglige økonomi, siger Henning Boye Hansen.

– Og hvis man sidder i et hus, som stort set er betalt ud, vil det ofte kunne betale sig at belåne huset en smule for at kunne få penge til at begunstige sine børn, fortsaette­r han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark