Ekstra Bladet

Selv under en sundhedskr­ise er der nogle helt basale spilleregl­er, der skal overholdes. Grundloven, ikke mindst

-

afslørede en regeringst­op i panisk angst for at blive afsløret. Heldigvis ser det ud til at ske nu – omend med et års forsinkels­e.

MERE OG mere tyder på, at Mette Frederikse­n og hendes mest magtfulde gruppe af embedsmaen­d for et år siden lod sig forføre af den stemning. At de simpelthen forivrede sig.

OG DEN går altså ikke. Selv under en sundhedskr­ise er der nogle helt basale spilleregl­er, der skal overholdes. Grundloven, ikke mindst.

I DAG står det klart, at der ikke var lovhjemmel til at kraeve hele Danmarks bestand af mink slået ihjel (det skulle vise sig, at der heller ikke var sundhedsma­essigt belaeg, men det er en anden historie).

IKKE DESTO mindre førte myndighede­rne sig brutalt frem. Såvel politi som militaer blev sat ind på at gennemtrum­fe den ulovlige ordre. Den slags hører ikke nogen steder hjemme i et demokrati.

NU ER spørgsmåle­t så: Hvem vidste hvad hvornår? Var statsminis­teren eller hendes departemen­tschef eksempelvi­s klar over, hvad der foregik af

ikke komme bag på nogen, at Mette Frederikse­n hidtil har slået ud med armene og skudt ansvaret fra sig. Det er en klassiker i toppen af politik.

ANSVAR ER noget, man bryster sig af at have, lige indtil det ikke laengere er formålstje­nligt at fremstå som den store leder – så bliver der i stedet pludselig travlt med at sparke nedad.

MEN STATSMINIS­TEREN har fået sig et gevaldigt problem med at fedte sig ud af ansvaret. For som afsløret i går i dagbladet B.T. blev regeringen­s koordinati­onsudvalg – og dermed Mette Frederikse­n – udtrykkeli­gt gjort bekendt med, at det ’hverken er muligt at tvangslukk­e eller laegge minkerhver­vet i dvale med hjemmel i gaeldende lov’.

OVERSAT TIL mere mundret dansk: Det var skingrende ulovligt. Og det vidste regeringst­oppen og de embedsmaen­d, der nu snor sig for at slippe af krogen. Det burde ikke kunne lykkes for dem. Og da slet ikke for statsminis­teren.

Laes også reportagen side 6-7.

 ?? FOTO: OLAFUR STEINAR GESTSSON/RITZAU SCANPIX ?? Statsminis­teren har fået sig et gevaldigt problem med at fedte sig ud af ansvaret.
FOTO: OLAFUR STEINAR GESTSSON/RITZAU SCANPIX Statsminis­teren har fået sig et gevaldigt problem med at fedte sig ud af ansvaret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark