Ekstra Bladet

Uvaccinere­de udgør fare for aeldre

De aeldre indlaegges, og nogle dør trods covidvacci­ner

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@eb.dk

Fra flere sider advares der nu om en coronabølg­e i fremmarch, og her er det isaer de uvaccinere­de 40-65årige, der er i risikogrup­pe for at blive alvorligt syge, blive indlagte eller dø med corona.

I hele september måned døde dagligt 2,6 personer med corona ifølge Danmarks Statistik, men det finder virolog Allan Randrup Thomsen egentlig ikke alarmerend­e.

Høj smitte blandt uvaccinere­de

– Jeg er bekymret for de midaldrend­e uvaccinere­de. Og jeg er bekymret for, hvem de uvaccinere­de kan komme til at smitte. Med en ny bølge er vi nødt til at have fokus på det problem. Vi må for alt i verden prøve at overbevise de uvaccinere­de om, at de både for egen og andres skyld må gå hen og blive vaccineret, siger han.

En helt ny oversigt på Statens Serum Instituts hjemmeside viser, at der pr. 18. september var 32,5 smittede pr. 100.000 indbyggere uvaccinere­de. Det samme tal for vaccinered­e er på denne dato 8,5.

Ser man på indlaeggel­ser samme dag, er tallet for uvaccinere­de – igen pr. 100.000 – syv stykker, mens det for de vaccinered­e er 1,4.

Igen en understreg­ning af, at det er forbundet med en vis risiko at forblive uvaccinere­t.

De aeldre og sårbare

– En anden bekymrende ting er, at der i visse miljøer f.eks. på Vestegnen er en betragteli­g lavere tilslutnin­g til vaccinepro­grammet end mange andre steder. Og fra disse miljøer rekruttere­s ofte arbejdskra­ft til aeldreplej­en – f.eks. sosuassist­enter. Hvis en del af aeldreplej­ens ansatte – f.eks. på et plejehjem – stadig ikke er vaccineret, kan det få alvorlige konsekvens­er for de aeldre, forklarer Thomsen.

Ifølge Statens Serum Institut halter bl.a. Københavns Vestegn stadig bag efter vaccinemae­ssigt. I Ishøj f.eks. er kun 63,9 pct. vaccineret, mens det på Bornholm er 80,3 pct.

Virologen understreg­er, at mange aeldre har dels et generelt lavere immunforsv­ar end den yngre del af befolkning­en, hvilket kan gøre, at de simpelthen ikke tager imod den beskyttels­e, som en vaccine skal give. Dels kan de have andre sygdomme, som svaekker immunforsv­aret, og derfor gør det meget uheldigt at blive smittet med covid.

Fem gange så mange indlagte

Der bliver i gennemsnit indlagt mellem 25-30 nye patienter med covid dagligt. Og ifølge Randrup Thomsen fordeler det sig fifty-fifty mellem de vaccinered­e og uvaccinere­de. Men da de vaccinered­e er en betragteli­g større gruppe, er tallet vaerd at haefte sig ved.

Hvis man ser på antallet af indlaeggel­ser pr. 100.000 indbyggere, er der omkring fem gange så mange indlagte i gruppen af uvaccinere­de sammenlign­et med de faerdigvac­cinerede.

Der er ca. 4,4 mio. faerdigvac­cinerede i Danmark.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Det bekymrer, at mange fra de uvaccinere­de miljøer arbejder med pleje af aeldre og sårbare, siger Allan Randrup Thomsen.
FOTO: JONAS OLUFSON Det bekymrer, at mange fra de uvaccinere­de miljøer arbejder med pleje af aeldre og sårbare, siger Allan Randrup Thomsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark