Ekstra Bladet

Dronning af Slotsholme­n: STATEN, DET ER MIG

- Hans BAG Engell FACADEN

VED, hvem der bestemmer på ALLE

Slotsholme­n. Det gør Mette Frederikse­n.

på sit parti, sin folketings­gruppe, HUN HAR TJEK fagbevaege­lsens tungeste drenge og piger. Mette har overordnet styr på topembedsm­aend og forholdet til erhvervsli­vet og dets organisati­oner. Og hun kender ministerie­rnes topchefer.

kraevende arbejdsjer­n som MEN SELV ET

Mette kan ikke have styr på det hele, så når hun slipper tøjlerne et øjeblik, står hendes tro vaebner, departemen­tschef Barbara Beatrice Bertelsen – kaldet BBB – klar til at tage over.

tale om magt, virkelig HVIS MAN KAN magt over hele det statslige apparat, styrelser og direktorat­er, fra departemen­tschefer til direktører, fra ambassadør­er til afdelingsc­hefer, så er det BBB. Der bliver ikke udnaevnt en eneste topchef i den danske stat, uden hun har nikket, og der foregår ingen centrale forhandlin­ger i Statsminis­teriet, uden Bertelsen er med ved bordet.

SINGLE. Mor og far begge laeger. 48 ÅR OG Student fra Esbjerg. Jurist fra Aarhus. En karriere, der er gået i raketfart mellem Justitsmin­isteriet, Finansmini­steriet og Statsminis­teriet. BBB har vaeret statens ejendom i hele sin karriere, og i dag er staten i udpraeget grad identisk med hende. I enhver samtale om noget, der vedrører regering og statsmagt, dukker hun op.

Der er en god portion frygt omkring hende

berygtet for sin BARBARA BERTELSEN ER enorme arbejdsevn­e. Det var hende, som i en sms midt om natten gjorde opmaerksom på, at der var en farlig virus – covid – på vej fra Kina. Mens Sundhedsst­yrelsen mente, den aldrig ville nå til Danmark, startede BBB beredskabe­t op.

og en god portion frygt DER ER RESPEKT omkring hende. Bertelsen kan vaere jordens mest festlige og charmerend­e embedskvin­de, men også hård og ekstremt skarp i sine meldinger. Hun kan slå en departemen­tschef ned i en bisaetning.

og hun er det perfekte METTE FREDERIKSE­N par. De arbejdede først sammen med Mette som beskaeftig­elsesminis­ter og Bertelsen i Moderniser­ingsstyrel­sen. Her viste BBB sit talent på to afgørende felter: at saette sig igennem i forhold til den offentlige sektor samt en udpraeget vilje til at omsaette de politiske beslutning­er til virkelighe­d. Hun fanger og omsaetter de politiske signaler.

har som få andre BARBARA BERTELSEN embedsmand forstået, at Mette Frederikse­n mener alvor, når hun vil have, politikern­e saetter kursen og bestemmer indholdet. Embedsvaer­ket raffinerer og implemente­rer, men politikern­e bestemmer. har ikke haft det let METTE FREDERIKSE­N med departemen­tschefer og de med hende. De fangede ikke hendes dagsorden. Ud røg de fra Beskaeftig­elses- og Justitsmin­isteriet. Ingen var overrasked­e, da Mette valgte BBB først som sin departemen­tschef i Justitsmin­isteriet og derefter i Statsminis­teriet. The perfect match.

PERFEKT. For selvom de supplerer MÅSKE FOR hinandens gode sider med flid, dygtighed, politisk taeft, klare hjerner, har de også den hårde, kontante, kraevende og skarpe stil til faelles.

MENER, de to ’kører hinanden NOGLE op’, mens andre er mere bekymrede for, at Barbara Bertelsen som departemen­tschef burde vaere den partimaess­igt neutrale topchef i Prins Jørgens Gård, men i virkelighe­den er lige så meget politiker som embedsmand – Mette Frederikse­ns vicestatsm­inister.

Hård og ekstremt skarp. Hun kan slå en departemen­tschef ned i en bisaetning

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Departemen­tschef Barbara Bertelsen er lige så meget politiker som embedsmand: Mette Frederikse­ns vicestatsm­inister.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Departemen­tschef Barbara Bertelsen er lige så meget politiker som embedsmand: Mette Frederikse­ns vicestatsm­inister.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark