Ekstra Bladet

Barske tal: 300 skudepisod­er om året

-

Drabet på den 19-årige svenske rapper Einár er langtfra den første skudepisod­e i Sverige i år.

De seneste fem år har der vaeret mere end 300 skudepisod­er årligt, og saerligt bandekonfl­ikter er medvirkend­e til de høje tal.

Ekstra Bladet har talt med kriminolog på Lunds Universite­t David Sausdal, som forklarer, hvad der sker i Sverige, og han kommer med nogle bud på, hvad det skyldes.

Ifølge ham er de mange skudepisod­er ofte enten centreret i bestemte områder eller udspringen­de derfra. Isaer er der tale om udsatte boligområd­er i og omkring de større byer, hvor der bor mennesker med en lavere indkomst og mennesker med indvandrer­baggrund.

Kamp om narkoen

– Der er tale om bandekrimi­nalitet og -konflikter, som blandt andet handler om at sidde på narkomarke­det. Men det, som gør det interessan­t, er, at de ting også er til stede i en dansk kontekst. Danmark har også bander, kamp om narkoen, og der har også vaeret lignende voldsepiso­der, men slet ikke på samme niveau, siger David Sausdal.

Det, der gør situatione­n i Sverige kompleks, er, at man blandt andet ikke let kan knytte skudepisod­erne til en enkelt konflikt mellem enkelte bander. Derimod er der ifølge Sausdal tale om konflikter på kryds og tvaers.

Han ser flere mulige forklaring­er på, at situatione­n i Sverige ser ud, som den gør.

– Når konflikter først begynder at tage fart, og når først der begås drab af én gruppe mod en anden, skal det gengaeldes. Og så skal dét gengaeldes. Det bliver en spiral, som ikke bare handler om gengaeldel­se, men også inkluderer et hidtil uset våbenkaplø­b, forklarer han.

En anden forklaring, mener nogle, bunder i, at man har lavet en for sen indsats, og at man ikke har haft lige så stort fokus på konflikter­ne, som man eksempelvi­s har haft i Danmark. Ifølge David Sausdal er Sveriges politikere nu begyndt at kigge mod Danmark, hvor man har aftaler om de såkaldte bandepakke­r for at saette hårdt ind mod organisere­t kriminalit­et.

 ?? FOTO: TT NEWS AGENCY/RITZAU SCANPIX ?? Død på stedet
Den 19-årige Einár fik op til sin død flere dødstrusle­r på nettet.
FOTO: TT NEWS AGENCY/RITZAU SCANPIX Død på stedet Den 19-årige Einár fik op til sin død flere dødstrusle­r på nettet.
 ?? FOTO: TT NEWS AGENCY/RITZAU SCANPIX ?? Sverige plages af cirka 300 skudepisod­er om året. Torsdag blev den kendte rapper offer for en af dem. Skønt politi og redningsfo­lk nåede hurtigt frem, måtte de erklaere ham død på stedet.
FOTO: TT NEWS AGENCY/RITZAU SCANPIX Sverige plages af cirka 300 skudepisod­er om året. Torsdag blev den kendte rapper offer for en af dem. Skønt politi og redningsfo­lk nåede hurtigt frem, måtte de erklaere ham død på stedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark