Ekstra Bladet

Overrasket inspektør

-

Rita Schiavi fra Schweiz er en af BWI’s erfarne inspektøre­r. Hun har mange gange tidligere inspiceret arbejdspla­dser i Qatar.

– Jeg er overrasket over de gode forhold. Jeg har tidligere set lejrene ude i ørkenen, men det her er noget helt andet.

– På stadionbyg­gerierne har situatione­n aendret sig fuldstaend­igt. På velfaerdsm­ødet hørte vi også arbejderne sige, at kolleger, som arbejder andre steder, meget gerne vil arbejde her.

– Qatar behøver stadig hjaelp til at forbedre forholdene. Supreme Committee har de rigtige forhold, men staten Qatar er slet ikke på samme niveau. Men der er sket aendringer. Jeg var her sidste gang før coronaen brød ud. Det er tre år siden, og nu kan jeg se forandring­erne.

Bedre lønforhold

– Minimumslø­nninger er indført pr. lov. Det skete sidste sommer, men blev først implemente­ret i marts i år. Men selskabet som de arbejder for her på stadion, HBK, implemente­rede det allerede i oktober sidste år.

Da kafalasyst­emet blev afskaffet, var HBK bange for, at deres arbejdere skiftede job, og derfor indførte de minimumslø­nningerne, før de egentlig var tvunget til det.

– Før fik de 600 QR om måneden, nu får de 1000

QR. (svarer til 1700 kr., red.). Det er basislønne­n. Desuden får hver arbejder en flybillet hvert år, så de kan besøge familien. Og hvis de ikke rejser på grund af coronaen, får de pengene udbetalt i stedet. Desuden har de gratis mad og logi. De har faktisk ikke noget at bruge deres penge til. Jeg spurgte, om det var nok penge til, at de kunne forsørge deres familier og samtidig spare op. Det sagde de ja til.

Årevis uden familien

– Jeg spurgte også, om de ønskede at blive i Qatar i de naeste mange år, eller om de havde andre planer. Alle ved velfaerdsm­ødet sagde, at de ønskede at blive her i seks-syv år mere, før de ville rejse hjem.

– Men de kan ikke hente deres familier til Qatar. Kunne de det, ville de blive her altid. Situatione­n er bedre end i Indien. Isaer efter at kafalasyst­emet er fjernet, og det dermed er muligt at skifte til et job hos en bedre arbejdsgiv­er, siger Rita Schiavi.

Også fra andre sider, herunder fra Amnesty Internatio­nal, bliver der talt paent om forholdene på stadionbyg­gerierne. Men det er vaerd at bemaerke, at kun to procent af de godt to millioner migrantarb­ejdere, som er hentet til Qatar, er beskaeftig­et på de otte VMarenaer.

 ?? ?? Møde i velfaerdsr­ådet. Her kan valgte tillidsrep­raesentant­er fremføre klager og ønsker.
Møde i velfaerdsr­ådet. Her kan valgte tillidsrep­raesentant­er fremføre klager og ønsker.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark