Ekstra Bladet

Migrantfor­tet

- Hele beboelseso­mrådet er omkranset af en mur med pigge på toppen Han havde haft os under overvågnin­g allerede fra tidligere på dagen

I Asian Town er der adgang forbudt for uvedkommen­de. Vagter sikrer, at ingen uden tilladelse slipper ind.

Da vi var her for seks år siden, blev vi sent om aftenen og efter mørkets frembrud smuglet ind i en lejr i ørkenen.

Her boede hundredtus­indvis af asiatiske migrantarb­ejdere under de usleste forhold i klamme barakker med alt for mange stuvet sammen på alt for lidt plads. Ofte 10-12 personer i et rum med kun otte køjer. Rum uden vinduer og airconditi­on.

I dag er meget revet ned, og i stedet er der opført en hel ny migrantarb­ejderby, Asian Town. Her er boligblokk­e i flere etager, lige veje og grønne områder med palmer der kaster skygge for solen, som selv på en dag midt i oktober får temperatur­en op på 38 grader. Køligt i forhold til om sommeren, hvor den godt kan ramme 50 grader. Så ved man, hvordan et spejlaeg har det.

Forbudt område

Asian Town er opført i ørkenen 45 minutters rask kørsel fra hovedstade­n, Doha. Men denne lejr kan vi ikke blive smuglet ind i. Hele beboelseso­mrådet er omkranset af en mur med pigge på toppen. Ved alle indgange er der posteret indtil flere vagter. Myndighede­rne i Qatar vil ikke havde pressen til at beskrive forholdene i lejren.

Derfor må vi nøjes med at besigtige stedet udefra. Alene det var dog nok til at tiltraekke en sikkerheds­vagts opmaerksom­hed.

Pludselig stod han der og spurgte til vores forehavend­e. Han viste sig at vaere en flink fyr fra Kenya, som kun havde vaeret tre måneder i Qatar. Lokket dertil af en ven fra hjemlandet.

Overvåget af vagten

Tidligere havde han arbejdet i Dubai, og der ville han gerne tilbage til, for der var byen faerdigbyg­get. I Qatar er der byggerod over alt, og desuden er lønnen bedre i Dubai.

Han lod os tage vores billeder ude fra vejen, og han fortalte samtidig, at han havde haft os under overvågnin­g allerede fra tidligere på dagen, hvor vi besøgte det store indkøbscen­ter, som ligger uden for beboelseso­mrådet i Asian Town.

Centret, som både indeholder supermarke­d, cykelhandl­er, indtil flere frisørsalo­ner, caféer, restaurant­er, mobilsaelg­ere og bank var der ikke for seks år siden. Det var biografen med tre sale, de yderligere kaffebarer og den store legeplads udenfor heller ikke. Ydermere var der opført et cricketsta­dion med lysanlaeg.

Så der er sket forandring­er i landet, der om blot et år skal vaere vaert for VM.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark