Ekstra Bladet

Mange lever med en partner eller foraelder, der er alkoholike­r, og det kan vaere svaert at skulle konfronter­e vedkommend­e

- EMIL RÜTZOU

Det kan vaere enormt svaert at vaere pårørende til en alkoholike­r, der ikke selv kan se, at vedkommend­e har et problem. Her giver en ekspert råd til, hvordan man bedst hjaelper en naer med et alkoholpro­blem på vej.

De røde flag

❘følge Søren Skensved, behandling­sansvarlig ved Dansk Misbrugsbe­handling, er der nogle helt klare tegn, man som pårørende skal holde øje med, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens naere drikker for meget.

- Først og fremmest kan man sige, at man skal begynde at vaere opmaerksom, hvis det er mere end 14 til 21 genstande om ugen, siger han og tilføjer:

- Desuden skal man vaere opmaerksom på, hvis ens naere begynder at skjule, at de drikker – eksempelvi­s hvis de lige har et aerinde i skuret eller lignende, hvor de så har en flaske gemt.

Søren Skensved fortaeller, at alkoholike­re ofte lover at de vil nedsaette deres forbrug, men stort set aldrig holder det.

Selvom det i sig selv er et stort rødt flag at holde det skjult, er der stadig en ting, man skal vaere mindst lige så opmaerksom på.

- Hvis en person begynder at drikke alene, er det et kaempestor­t faresignal. Så er der ikke laengere tale om at socialiser­e eller hygge, men et forsøg på at dulme følelserne, siger Søren Skensved.

Går ud over familieliv­et

Alkoholism­e kan i sig selv føre til mange forskellig­e livstilsyg­domme for den, der drikker, men lige så vigtigt er, at hele familier kan blive ødelagt af, at bare et enkelt familiemed­lem drikker for meget.

- Hvis eksempelvi­s far eller mor drikker, skaber det et utrygt familieliv. Når vi har talt med børn til alkoholike­re, fortaeller mange af dem, at de stort set altid har antennerne ude. De går hele tiden og fornemmer stemningen, for ikke at komme i karambolag­e med den, der drikker, fortaeller han.

Søren Skensved fortaeller, at det i familien ofte er alkoholike­ren, der styrer stemningen, og at mange kan have en tendens til at overreager­e over for børn og aegtefaell­er.

- Det er ofte sådan, at det er alkoholike­rens humør, der styrer reglerne i hjemmet, og det kan specielt have langvarige konsekvens­er for de børn, der bor under samme tag, fortaeller Søren Skensved.

De tager sig sammen

Det kan vaere enormt graenseove­rskridende at skulle konfronter­e en af ens naere, der har et alkoholpro­blem. Men ifølge Søren Skensved ender det sjaeldent lykkeligt, hvis ikke man griber ind.

- Vi oplever oftest, at alkoholike­re tager sig sammen til at komme i behandling, når de bliver stillet et ultimatum. Det kan vaere skilsmisse eller at miste arbejdet, siger han.

- Der er stort set ingen alkoholike­re, der vågner en morgen og taenker ’nu er det for meget – jeg skal i behandling’, så det er ofte op til de pårørende at gøre noget.

- Man kan stille sig selv dette spørgsmål: kan jeg leve med det her de naeste fem år? Hvis ikke, er det tid til at handle, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark