Ekstra Bladet

Katastrofe-vidnet

- Hans Engell

et katastrofa­lt vidne. Henrik HAN VAR

Studsgaard. Nuvaerende departemen­tschef i Miljøminis­teriet. Tidligere chef for både Fødevare- og Miljøminis­teriet.

Torsdag skulle han vidne i undersøgel­seskommiss­ionen i minkskanda­len, og Studsgaard var staerkt interessan­t, fordi han er den første, der har deltaget i hele minkforløb­et på så højt niveau, og som deltog den skaebneful­de aften 3. november sidste år, da regeringen besluttede den totale aflivning af alle mink.

I slutningen af afhøringen rullede kommission­ens udspørger en stribe mails ud bl.a. fra Statsminis­teriets departemen­tschef, Barbara Bertelsen, som var staerkt underholde­nde og direkte i deres form. Hun bankede hårdt til sin kollega.

det hele sammen, handlede SKAL MAN LAEGGE mailudveks­lingen mellem de to topembedsm­aend om én ting: Barbara Bertelsen ville have fødevaremi­nister Mogens Jensen og hans top til åbent at erkende, de havde begået fejl. En enorm fejl. De havde nemlig overset, der slet ikke var hjemmel til aflivninge­n af de pelsede smådyr. Og i hvert fald ikke fortalt det til andre.

Men den indrømmels­e skulle tages med tang, og alligevel lykkedes det ikke. For hverken Jensen eller Studsgaard sagde på mødet den 3., at det ville vaere ulovligt med fuld aflivning. Det fremgik heller ikke af de papirer, som var sendt frem. Og departemen­tschefen i det ministeriu­m, som sad med sagen, havde det ikke som ’ top of the mind’ – som han formulered­e det – at han skulle koncentrer­e sig om juraen i sagen.

Hertil kommer, at Jensen & Co i Fødevaremi­nisteriet fik regeringen og statsminis­ter Mette Frederikse­n godt og grundigt syltet ind i sagen, fordi man talte om ’regeringen­s’ beslutning­er og vurderinge­r og ikke Fødevaremi­nisteriets. Når der i ministerie­lle dokumenter skrives om’ regeringen’ daekker det over et kollektivt ansvar for hele regeringen eller mere praecist statsminis­teren. Jensen og Studsgaard tog ikke ansvaret på sig, men lod det dale ned over hele regeringen.

ville have Studsgaard BARBARA BERTELSEN og hans minister til at ’rive plasteret helt af ’ og laegge sig fladt ned og ’rulle rundt’.

Men alt dette kørte Henrik Studsgaard behaendigt udenom i sit vidneudsag­n, som yderligere komplicere­des af, der har vaeret et hav af embedsfolk fra Sundhedsmi­nisteriet, Justitsmin­isteriet, Finansmini­steriet, Fødevaremi­nisteriet og Statsminis­teriet inde over lovlighede­n i minkaflivn­ingen, og deres meldinger har svinget undervejs.

er nu FORSKELLIG­E EMBEDSMAEN­D blevet krydsforhø­rt og afhøringer­ne fortsaette­r indtil december, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n er sidste vidne. Og til hende vil nøglespørg­smålet vaere: Vidste du virkelig ikke, at en ordre om totalafliv­ning af alle mink var lovstridig?

Efter december skal kommission­en skrive sine konklusion­er. I Folketinge­t har de blå partier allerede fyret deres abombe af ved at forlange rigsretssa­g mod Mette Frederikse­n. Det spaendende er, om røde partier går med. Her og nu tyder intet på det.

NU, at adskillige embedsmaen­d fordelt VI VED på flere ministerie­r ikke var i tvivl om, at en fuldstaend­ig aflivning udenfor saerlige spaerrezon­er ville vaere ulovlig. Selv en aflivning, hvor avlsdyrene blev bevaret, ville kraeve lovaendrin­g. Eksempelvi­s ville retten vide, om departemen­tschef Studsgaard havde luftet bekymring for, at der ikke var lovmaessig daekning.

Manden kendte jo juraen. Men sandelig, nej. Fordi denne topembedsm­and med juridisk embedseksa­men forklarede, der kun havde vaeret en ’overordnet diskussion’ på regeringsm­ødet.

’I lyset af den her overordned­e diskussion var det ikke top of mind hos mig’, sagde departemen­tschefen.

Departemen­tscheferne­s HALLO, MAND! hovedopgav­e udover at lede ministerie­t er faglig rådgivning til minister og regering.

Men i Fødevaremi­nisteriet mente øverste chef ikke, det var hans ’ top of mind’ at taenke på, om regeringen var på vej til grundlovsb­rud. Hvad fanden har han så taenkt på? Hvad havde manden så ’on his mind’?

For at gøre det hele endnu mere absurd, fastslog Studsgaard , at ingen af ministrene ’har vaeret bevidste om, at der ikke var hjemmel til her og nu aflivning’. Regeringen besluttede sig åbenbart i blinde.

Hvad fanden taenkte departemen­tschefen på

blev fyret, fordi han var MOGENS JENSEN minister. Det følger med jobbet som erhvervsri­siko. Det er langt lettere at fyre ministre end departemen­tschefer. Departemen­tschefen overlevede. I hvert fald i første omgang.

Mogens Jensen måtte tage skraldet og ’rulle rundt’, og imens ruller afdaekning­en af skandalen videre.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Henrik Studsgaard er det første vidne, der har deltaget i hele minkforløb­et på så højt niveau. Hans Engell er taet på målløs over hans vidneudsag­n.
FOTO: JENS DRESLING Henrik Studsgaard er det første vidne, der har deltaget i hele minkforløb­et på så højt niveau. Hans Engell er taet på målløs over hans vidneudsag­n.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark