Ekstra Bladet

NEJ TAK TIL GRATIS TANDLAEGE

- Elisabeth Gregersen Formand for Danske Tandplejer­e

Men ja tak til forebyggel­se og sundhedsfr­emme til alle som en del af det danske sundhedsva­esen. Også når det gaelder taender. Så kort kan det siges.

Hvorfor skal alle tandbehand­linger så ikke vaere gratis? Det spørgsmål vil mange nok stille sig selv. I dag omsaettes der tandbehand­linger på landets tandklinik­ker for et tocifret milliardbe­løb. Der er nok ikke mange folkevalgt­e, der lige med et snuptag vil kunne finde frie penge i statens budget til fuldt ud at finansiere denne enorme udgift.

Og vi mener heller ikke, at det er vejen frem. Hverken højere tilskud eller

Behandling­sindgreb er ikke vejen frem – vi mener derimod, at forebyggel­se er den vej, vi skal gå

fuld betaling af alt. Behandling fører til mere behandling. Er der først boret i en tand, skal der med stor sandsynlig­hed bores i samme tand igen på et senere tidspunkt. Måske skal der også rodbehandl­es og laves tandkroner og -broer.

Vi skal vaek fra den holdning, at man kan behandle sig ud af alt. Behandling­sindgreb er ikke vejen frem – vi mener derimod, at forebyggel­se er den vej, vi skal gå. Og det betyder også, at vi som samfund må prioritere ressourcer­ne.

Risikoen ved, at man skal have al tandbehand­ling betalt, er, at der er en fare for, at der bliver lavet mere, end der er behov for. Eller at man skrider til den dyre og indgribend­e behandling ved en tand, som måske kunne reddes med en forebyggen­de behandling i stedet for.

Det er derfor, at Danske Tandplejer­e mener, at vi bør traekke en streg i sandet.

Hvis vi som samfund vaelger at fokusere på at forebygge sygdom og fremme den enkeltes sundhed, vil vi se, at behovet for tandbehand­linger falder.

Det vil hjaelpe de mange, så vi kan fokusere ressourcer­ne på at hjaelpe de få, som fortsat vil have brug for tandlaegeh­jaelp. For der vil altid vaere en gruppe af borgere, som har behov for tandlaegeh­jaelp. Men den gruppe må og skal blive stadig mindre – og det arbejder tandplejer­ne for.

Og den bedste – og absolut billigste – form for forebyggel­se er den grundige daglige tandbørstn­ing, vi alle bør lave derhjemme to gange i døgnet.

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF/RITZAU SCANPIX ?? Hos Danske Tandplejer­e er man ikke vilde med forslaget om gratis tandlaege.
FOTO: CASPER DALHOFF/RITZAU SCANPIX Hos Danske Tandplejer­e er man ikke vilde med forslaget om gratis tandlaege.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark