Ekstra Bladet

NIAGARAS DRONNING

- LARS BACH Kilder: History.com, Wikipedia. org. Newspapers.com, Zur.nieden.de

De imponerend­e Niagaravan­dfald ligger på graensen mellem USA og Canada. Med en en højde på op til 57 meter er de en buldrende turistattr­aktion, som gennem historien har imponeret besøgende – op mod 12 millioner turister besøger stedet hvert år – og tiltrukket vovehalse som få steder på jorden.

Således også Annie Edson Taylor – en skolelaere­r i sin bedste alder, men med ondt i økonomien. Taylor havde mistet sin mand i den amerikansk­e borgerkrig og var flyttet til Michigan, hvor hun havde slået sig ned i Bay City ved Huronsøen, på graensen mellem Canada og USA.

Her sad hun en sommerdag i 1901 og laeste i avisen om Verdensuds­tillingen i Buffalo og om Niagaravan­dfaldenes stigende popularite­t – ikke mindst takket vaere diverse vovehalses forsøg på at gå på line over, hvilket kastede en del dollars af sig til vovehalsen for eksempel ved salg af fotografie­r.

Idéen om en tønde

Artiklen gav Annie en vanvittig idé, der, var hun overbevist om, ville sikre hende økonomisk resten af livet – hvis hun overlevede ... Hun ville som den første sejle ud over og ned ad Niagaravan­dfaldene i en tønde!

Og idag for nøjagtig 120 år siden,

torsdag 24. oktober 1901, gjorde Annie Edson Taylor klar til at tage turen ned ad vandfalden­e og ind i historiebø­gerne.

Dagen var valgt med omhu, det var hendes fødselsdag, hun fyldte 40, haevdede hun (senere har man fundet ud af, hun faktisk fyldte 63, men man spørger jo ikke til en dames alder!).

På vej mod berømmelse

Taylor kravlede ned i tønden, der var lavet specielt til formålet. Den var bygget af kraftige egestave, der blev holdt sammen af jernbånd, tønden var indvendigt beklaedt med madrasser, der skulle beskytte Taylor på turen ned ad vandfalden­e.

To assistente­r hjalp med at spaende hende fast i et seletøj af laeder, der ville sikre, at hun ikke blev kastet rundt undervejs.

Herefter blev hun i tønden bugseret ud midt i Niagara-floden.

Hjaelperne gav slip, og tønden med Annie Edson Taylor drev med den kraftige strøm mod vandfalden­e.

Fra båden kunne hjaelperne se tønden blive kastet rundt af de store strømhvirv­ler for tilsidst at forsvinde ud over kanten af Horseshoe Falls ...

Neden for vandfalden­e var tusinder samlet for at overvaere Taylor’s vanvittige vovestykke. En lokal journalist beskrev optrinnet:

Tilskuerne holder vejret

’Det varede naesten ti sekunder – for tilskuerne virkede det som en evighed – før tønden dukkede ud af disen. Derefter blev den fuldt synlig. De mange tilskuere inde på bredden brød ud i jubelråb og hujen. Cirka 17 minutter senere gik tønden på grund på en klippe på den canadiske side af floden. Kid Brady, en lokal, der arbejdede på floden, fik trukket tønden på land. Carlisle Graham, der var med til at save toppen af den tunge egetraestø­nde, udbrød, ’Herregud, hun lever’!

Turen ud over Niagara blev ikke den guldgrube, Annie Edson Taylor havde håbet på. Efter en raekke foto-optagelser og foredrag kølnede offentligh­edens interesse for den modige skolelaere­r. Hun døde fattig 29. april 1921, 82 år gammel. Hun ligger begravet på Oakwood Cemetery, Niagara Falls, New York, USA

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Annie Edson Taylor med tønden der bragte hende ud over og nedad Niagaravan­dfaldet med livet i behold. Et par dage før var tøndens holbarhed blevet testet, da den blev sendt ud over vandfaldet med Taylors kat om bord. Katten, Lagara, overlevede og ses her på tøndens top.
FOTO: RITZAU SCANPIX Annie Edson Taylor med tønden der bragte hende ud over og nedad Niagaravan­dfaldet med livet i behold. Et par dage før var tøndens holbarhed blevet testet, da den blev sendt ud over vandfaldet med Taylors kat om bord. Katten, Lagara, overlevede og ses her på tøndens top.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det var den en franciskan­ske munk Louis Hennepin der i 1678 som den første europaeer så Niagara Falls. Her det 57 meter høje Horseshoe Fall (Hestesko Faldet, red.), som Annie Edson Taylor besejrede i en tønde.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det var den en franciskan­ske munk Louis Hennepin der i 1678 som den første europaeer så Niagara Falls. Her det 57 meter høje Horseshoe Fall (Hestesko Faldet, red.), som Annie Edson Taylor besejrede i en tønde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark