Ekstra Bladet

FORTJENER FYRESEDLEN

- JASON WATT EKSTRA BLADETS FORMEL 1-EKSPERT

DET KAN LYDE som hårde ord om den fin ske Mercedes-kører, som netop har vundet sit seneste grandprix, men jeg står ved, at Valtteri Bottas ikke er den rette kører til at gøre sig selv, Mercedes eller Lewis Hamilton til verdensmes­tre.

Da jeg tilbage i 2014 så Bottas gøre imponerend­e ting i sin Williams-racer, var jeg dybt imponeret. Jeg gik så langt som at påstå, at her havde vi en kommende verdensmes­ter, hvis han fik den rette bil. Vinderbile­n fik han så i 2017 i form af sin Mercedes, men verdensmes­ter er han jo langt fra blevet.

Sølle ti sejre på fem år hos Mercedes; det er faktisk en ringe statistik, også selv om man er makker med Lewis Hamilton.

VALTTERI BOTTAS har gennem årene virket mere og mere detroniser­et, og jeg synes, at manden - til trods for at han virker som en kølig finne - har problemer med psyken. Han virker på mig som en, der udmaerket godt ved, at han ikke kan hamle op med Hamilton på en søndag, når det røde lys er gået ud.

I kvalifikat­ionerne virker det faktisk nogenlunde for den sympatiske finne, men det er om søndagen, det som regel falder helt fra hinanden. De mest grelle tilfaelde har vi set, når Bottas af en eller anden grund befinder sig laengere nede i feltet.

Han ligner af og til en hund i et spil kegler, og jeg savner at se noget aggressivi­tet. Som ved grandprixe­t på Imola i år, hvor Valtteri var helt ved siden af sig selv og sågar var ved at blive overhalet af George Russell i en sløv Williams.

MANGE GANGE, når starten går, falder Bottas ofte tilbage og mister pladser. Og det er i disse tilfaelde, at jeg taenker; ’så forsøg dog et eller andet, og ender du i hegnet, så hellere det end at foraere det hele vaek’.

Problemet bliver også kun større, når konkurrent­erne har fundet ud af, at Bottas er typen, som traekker sig i en naerkamp. Som racerkører ved man altid, hvilken slags kører man kaemper mod, og nogle er Max Verstappen typen, hvor man ved, at traekker man sig ikke i en naerkamp, så er chancen for buler ret så overhaenge­nde.

Med Bottas er det lige omvendt - gå efter det halve hul, han skal nok flytte sig.

DE SENESTE PAR ÅR har jeg i vinterpaus­en laest, at Bottas nu har fundet den rette mentale tilgang, så nu kommer Bottas 2.0. Jeg kan supergodt lide hans måde at vaere nede på jorden, og så langt fra ’se mig, jeg er Formel 1-kører’, som man kan blive. Men jeg ville ønske, at der inde under det sympatiske ydre boede en fandenivol­dsk racerkører, som bare en gang i mellem ville taende og bide fra sig.

MAN TALER OM ’Racing IQ’ - altså hvor klog/god er du i selve racerløbet, og her mangler jeg at se mere fra Bottas. Jeg vil gå så langt som at sige, at det ligner, at han har mistet troen på det selv. Det er, som om at han affinder sig med at blive trynet om søndagen, og gør man det, så har man intet at gøre i en Mercedes.

Red Bull bider tyskerne i haserne, og teamet med Max Verstappen i spidsen kan meget vel tage begge VM-titler i år. Skulle det ske, så er man nok ikke sene om at nå frem til konklusion­en, at manglen på dyrebare point falder i den grad tilbage på Bottas.

FØRHEN, DA Mercedes var altdominer­ende, kunne teamet nemmere slippe afsted med at have en kørersamme­nsaetning, som det var tilfaeldet. Det giver endda en dejlig ro og dynamik i teamet, når Lewis Hamilton er klar førstekøre­r, og Bottas er tro løjtnant.

Inden nogle når at taenke, ’jamen Bottas får jo ikke lov at teamet til at vinde’, så vil jeg sige én ting. En position som førstekøre­r er noget, man kører sig til, og ikke noget man traekker lod om internt i teamet. Er man hurtigere end teammakker­en, bliver du før eller siden førstekøre­r.

NÅR NAESTE KAPITEL skal skrives i Valtteri Bottas’ F1-historie, bliver det fra 2022 som bekendt i en Alfa Romeo. Skidt for Bottas er det så, at Andretti Motorsport måske køber teamet. Det vil uden tvivl betyde, at der inden laenge vil blive placeret en amerikansk kører i en af bilerne, og så kan det altså blive svaert at holde gang i karrieren lige så laenge som landsmand Kimi Raikkonen.

Sølle ti sejre på fem år hos Mercedes; det er faktisk en ringe statistik

 ?? FOTO: MIKE BLAKE/RITZAU SCANPIX ?? For let
Valtteri Bottas under traeningen forud for dagens grandprix i Austin, Texas.
FOTO: MIKE BLAKE/RITZAU SCANPIX For let Valtteri Bottas under traeningen forud for dagens grandprix i Austin, Texas.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark