Ekstra Bladet

DØDEN LURER I DYBET

HAEVNEREN: Gennem mere end 50 år har Storbritan­nien konstant haft en atombevaeb­net ubåd neddykket i havet – parat til at tage haevn, hvis hjemlandet bliver angrebet

- TIM PANDURO Kilder: royalnavy.mod.uk, news.sky.com, mirror.co.uk, gov.uk, shropshire­star.com, bbc.com

De gemmer sig et sted ude i Nordatlant­en; 135 maend og kvinder pakket ind i en 150 meter lang ubåd, klar til at draebe millioner med et tryk på en knap.

I over 50 år har Storbritan­nien konstant haft en af sine atombevaeb­nede ubåde neddykket under verdenshav­ene. De er klar til at gøre gengaeld, hvis en fjende, for eksempel Rusland eller Kina, angriber hjemlandet med a-våben.

De senere årtier er det fire ubåde i Vanguard-klassen, der har båret Trident II-missilerne.

Hver ubåd har plads til otte missiler med i alt 48 atomspraen­ghoveder, nok til at bringe total ødelaeggel­se over en angribende fjende.

Skyder aldrig først

Politikken er, at Storbritan­nien aldrig skyder først - men at en af bådene konstant skal vaere på havet, klar til at modtage ordre fra premiermin­isteren om at affyre sin dødelige last.

Hvis en kontrolpro­cedure sandsynlig­gør, at London allerede er udslettet, rummer en dobbelt sikkerheds­boks en håndskreve­t besked fra premiermin­isteren om, hvorvidt missilerne skal affyres mod fjenden.

Når mandskabet stiger ombord på den tungt bevogtede flådebase i Faslane i Skotland, siger de farvel til omverdenen i flere måneder.

Radiotavsh­ed

Forude venter en verden, hvor deres familie kan sende 120 ord om ugen – men som besaetning­en ikke kan svare på. Den neddykkede ubåd skal til enhver tid holde fuldstaend­ig radiotavsh­ed for ikke at afsløre sin position, og dens bevaegelse­r er yderst begraensed­e, så fjendens lange ører ikke hører den.

Som en ekstra sikkerhed ved kun ganske få besaetning­smedlemmer, hvor ubåden befinder sig. Det eneste, der ifølge Sky News ligger fast, er, at den hele tiden har missilerne inden for raekkevidd­e af den russiske hovedstad, Moskva.

De allierede lande Frankrig og USA får helt overordnet besked om placeringe­n for at undgå sammenstød mellem venligtsin­dede ubåde.

Laengden på togterne varierer, men de er altid mindst på et par måneder. Ubådene er atomdrevne og har deres egen iltforsyni­ng og forsyninge­r til 150 døgn, så de vil vaere i stand til at holde sig på havet i en krisesitua­tion.

Hver ubåd har plads til otte missiler med i alt 48 atomspraen­ghoveder, nok til at bringe total ødelaeggel­se over en angribende fjende

 ?? ??
 ?? FOTO: LOCKHEED MARTIN ?? Et Trident-atommissil prøveaffyr­es fra en af Vanguard-atomubåden­e.
FOTO: LOCKHEED MARTIN Et Trident-atommissil prøveaffyr­es fra en af Vanguard-atomubåden­e.
 ?? FOTO: MOD/CROWN ?? Altid parat
En af Vanguard-ubådene er altid neddykket og klar til at svare igen, hvis Storbritan­nien bliver angrebet.
FOTO: MOD/CROWN Altid parat En af Vanguard-ubådene er altid neddykket og klar til at svare igen, hvis Storbritan­nien bliver angrebet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark