Ekstra Bladet

DE DØDE ER TABU

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

DOHA (Ekstra Bladet): Selvom Amnesty Internatio­nal i august afslørede, at 15.000 migrantarb­ejdere er døde i Qatar siden december 2010, forsøger den lokale VM-komité, Supreme Committee (SC), at nedtone tallene.

Således skelner SC skarpt mellem dødsfald blandt migrantarb­ejdere, som har med byggeriet af VM-stadioner at gøre og alle øvrige byggerier.

Også selvom de er en konsekvens af det foreståend­e VM. Det gaelder blandt andet metro, hoteller, lufthavn og motorveje.

Ifølge SC har der ’kun’ vaeret 37 dødsfald blandt arbejderne på VM-stadionern­e siden 2015. Heraf er de 34 defineret som ikke arbejdsrel­aterede.

SC udgiver hvert år en rapport om arbejdet på de otte VM-stadioner.

I den seneste fra 2020 er angivet fire dødsfald. Her er to af tilfaelden­e.

6. april blev en 34-årig murer fra Bangladesh fundet på gulvet ved siden af sin seng. Dødsårsage­n blev noteret som akut hjertefejl forårsaget af naturlige årsager.

4. juli blev en 40-årig indisk arbejder på Al Thumama Stadium meldt savnet. Han blev fundet af politiet. Dødsårsage­n blev noteret som akut hjertefejl forårsaget af naturlige årsager.

Varmestres­s

Alle dør åbenbart af naturlige årsager. Det har fået Amnesty til at reagere. Hele 70 procent af de 15.000 dødsfald siden 2010 er uforklarli­ge.

De er døde af naturlige årsager.

Dødsfalden­e bliver ikke undersøgt. Men Amnesty og andre er ikke i tvivl om, at mange dødsfald skyldes varmestres­s.

Om sommeren når temperatur­en op på 50 grader. Da Ekstra Bladet var i Qatar i sidste uge nåede temperatur­en på 40 grader.

Vi så, hvordan bygningsar­bejdere dagen land gravede for at fritlaegge rør. Arbejdet foregik i bagende sol.

Men på den her tid af året er det ikke varmt nok til at holde varmepause­r.

Der må ikke arbejdes udendørs på byggeplads­er mellem 10 og 15.30. Men forbuddet gaelder kun fra 1. juni til 15. september.

På stadionbyg­gerierne er der stadig varmepause­r. Det aendrer dog ikke ved, at mere end halvdelen af de rapportere­de 37 dødsfald er noteret som naturlige årsager.

Uden nogen form for efterforsk­ning.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ??
FOTO: LARS POULSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark