Ekstra Bladet

SYNSNERVEB­ETAENDELSE

-

Ved sygdommen synsnerveb­etaendelse kan misbrug spille staerkt ind.

Sygdommen er ikke voldsomt udbredt, men den eksisterer og er et bevis på, at folk med et massivt forbrug af alkohol og cigaretter og lignende kan ødelaegge deres syn.

– Her er tale om en decideret forgiftnin­g, og de skader, den medfører, kan der ikke rettes op på. Når først synsnervet­rådene dør, er de vaek for altid. Man kender det for eksempel fra historiern­e om mennesker, der har drukket traesprit.

Synsnerveb­etaendelse­n kan dog også forekomme som en isoleret episode uden forudgåend­e misbrug eller som et led i sygdommen disseminer­et sklerose (MS). Der opstår pludselig nedsat syn, som regel kun på det ene øje.

Det nedsatte syn indtraeder i løbet af timer til dage. Man får ofte smerter i øjet, og øjet er ømt, når det bevaeger sig.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Ikke alle øjensygdom­me resulterer i blindhed, med risikoen stiger, hvis man ikke søger laege i tide, siger øjenlaege Carsten Edmund.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Ikke alle øjensygdom­me resulterer i blindhed, med risikoen stiger, hvis man ikke søger laege i tide, siger øjenlaege Carsten Edmund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark