Ekstra Bladet

GRØN STAER

-

Grøn staer som hos Knud Romer er en af de helt store øjensygdom­me i Danmark. Carsten □dmund oplyser, at man via optaelling af brugere af øjendråber ved, at der er op mod 200.000. Men regner laegerne med et mørketal på ca. 100.000 med grøn staer, som ikke er i behandling – måske fordi de er så gamle, at det ikke er klart, at deres svaekkede syn skyldes den lumske øjensygdom.

– Vi kalder grøn staer for lumsk, fordi de alarmerend­e symptomer først kommer relativt sent. Sygdommen rammer synsnerven og påvirker signalerne til hjernen. Men da vi har to øjne, så det ene kan kompensere det andet, og da hjernen er god til at fylde de tomme huller ud i synet, fordi den har oplagret en masse billeder i hukommelse­n, opdages den grønne staer først, når synsfeltet til sidst er blevet meget snaevert. Det er det, vi kalder kikkertsyn, og det er meget generende. □nkelte – ca. 1020 procent – bliver helt blinde. Øjenlaegen understreg­er, at jo tidligere man behandles med dråber, des hurtigere kan man få lettet trykket i øjet og dermed minimere skaderne.

– De hårdest ramte er dem, der som Knud Romer får sygdommen som unge, for sygdommen kan forvaerres, i takt med at man aeldes. Hvorimod dem, der først rammes, når de er 80 eller derover, sjaeldent ender med et hårdt forløb, idet de har kortere tid at leve i.

Man kan intet gøre for at undgå grøn staer, men ifølge Carsten □dmund er der en vis grad af arvelighed i sygdommen, så har man grøn staer i familien, bør man tjekkes jaevnligt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark