Ekstra Bladet

’MAN KAN IKKE SLÅ ANDRES DATTER IHJEL OG SÅ SIGE UNDSKYLD’

Sognepraes­ten Thomas Gotthard løj og bedragede Maria From Jakobsens familie i månedsvis. I august blev han idømt 15 års faengsel for drab

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D METTE PEDERSEN FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Han har slået vores datter ihjel, og han har løjet og bedraget os alle sammen ehren@eb.dk; mepe@eb.dk

Familien er samlet til fødselsdag i Frederikss­und. Maria From Jakobsens far fylder 76, og de fejrer ham hos en af hendes to storesøstr­e lørdag eftermidda­g.

Inger From Jakobsen har bagt speltbolle­r, og da selskabet bryder op, spørger Maria, om hun må tage resten med hjem.

’Jamen, de er bagt til dig. Og der er flere, du kan få, naeste gang du kommer forbi til en kop kaffe’, svarer hendes mor.

Det er noget af det sidste, hun siger til sin datter.

To dage senere – om morgenen mandag 26. oktober 2020 – bliver Maria From Jakobsen myrdet af sin egen mand, Thomas Gotthard.

– Det hele er fuldstaend­ig

Vi vidste ikke, hvor dårligt et menneske, han er

uforståeli­gt. Han har slået vores datter ihjel, og han har løjet og bedraget os alle sammen.

– Vi vidste ikke, hvor dårligt et menneske, han er.

Inger From Jakobsen og hendes mand Søren Jakobsen sidder ved spiseborde­ts ene langside i deres hus i Frederikss­und.

Huset var Maria From Jakobsens barndomshj­em. Nu er det hendes børns hjem.

De flyttede ind hos bedstefora­eldrene, da deres far blev anholdt 15. november sidste år efter at have draebt deres mor.

Et år senere har de to pensionere­de folkeskole­laerere stadig svaert ved at begribe, hvad deres svigersøn har gjort.

Sognepraes­ten har ikke alene planlagt drabet – han har også nøje forberedt et utal af løgne, der skal få alle til at tro, at den 43-årige kvinde er gået hjemmefra i nedtrykt tilstand og måske endda har begået selvmord.

Mens resten af familien er til familiefød­selsdag om lørdagen, er han i et byggemarke­d for at købe aetsende kemikalier. Dem skal han bruge til at opløse liget. En stor tønde står klar i skuret i hjemmet i Frederikss­und.

– Det er til at få kvalme af. Der har vaeret så mange lejlighede­r, hvor han har kunnet taenke: ’Ej, det gør jeg ikke det her. Det er for sygt’. Han kunne fortryde så mange gange, siger Søren Jakobsen.

Sendte brev

Efter flere måneder som varetaegts­faengslet tilstod Thomas Gotthard pludselig i sommer. Via politiet sendte han breve til Maria From Jakobsens familie.

– Vi var i tvivl, om vi overhovede­t skulle laese det, fortaeller moderen, mens hun sidder med brevet foran sig. Det er dateret 3. juni og er skrevet i hånden. På kuverten står deres navne og en bemaerknin­g om, at de gerne må orientere børnene.

Indholdet er en lang undskyldni­ng fra Thomas Gotthard, som skriver, at han ’mistede besindelse­n’ og slog deres datter ihjel. At han fortryder og graeder hver dag.

Ordene preller af på foraeldren­e. Moderen kalder brevet ’patetisk’ og ’ren overflade’:

– Man kan ikke først slå andres datter ihjel, og så bagefter efter komme og sige undskyld. ’Jeg slog lige jeres datter ihjel – det må I undskylde’.

Ingen af dem tror et sekund på, at sognepraes­ten mistede besindelse­n.

– Det var planlagt, siger faderen.

– Det her har vaeret med koldt overlaeg.

 ?? ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Maria var et kreativt menneske, der både kunne sy, strikke, lave keramik og male på porcelaen. Derhjemme havde hun et dedikeret krea-bord til sig selv og børnene. Billedet her sendte hun til sin mor for at vise sit hjemmestri­kkede tørklaede frem.
PRIVATFOTO Maria var et kreativt menneske, der både kunne sy, strikke, lave keramik og male på porcelaen. Derhjemme havde hun et dedikeret krea-bord til sig selv og børnene. Billedet her sendte hun til sin mor for at vise sit hjemmestri­kkede tørklaede frem.
 ?? ?? Kun minder nu
Mere end 200 mennesker var med til Maria From Jakobsens begravelse. – Det sidste billede, jeg har af hende inde i hovedet, er, da jeg giver hende posen med boller, som jeg havde bagt til hende. Det er et godt minde, siger moderen.
Kun minder nu Mere end 200 mennesker var med til Maria From Jakobsens begravelse. – Det sidste billede, jeg har af hende inde i hovedet, er, da jeg giver hende posen med boller, som jeg havde bagt til hende. Det er et godt minde, siger moderen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark