Ekstra Bladet

BOMBE UNDER DE BLÅ

SAMMENHOLD UNDER PRES: Søren Papes kryptiske svar i den spraengfar­lige Claus Hjort-sag har givet anledning til spaendinge­r i blå blok

- DAVID ATTARDO JANUS ØSTERGAARD daat@eb.dk; jao@eb.dk

Sagen om Claus Hjort Frederikse­n er på alle måder betaendt, og nu spreder de giftige ringe sig i det blå hav.

Regeringen har i månedsvis vaeret presset af hemmelighe­dskraemmer­iet omkring Claus Hjorts sigtelse for landsforra­ederi. Nu er spørgsmåle­t om ophaevelse­n af Venstre-veteranens immunitet ved at udvikle sig til en bombe under sammenhold­et i blå blok. Lige nu står Søren Pape efter alt at dømme med detonatore­n.

I et interview med Politiken åbner de konservati­ves formand for, at partiet vil stemme ja til at ophaeve Venstre-profilens immunitet, så han kan blive tiltalt og stillet for en dommer for have røbet statshemme­ligheder.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er det da også overvejend­e sandsynlig­t, at de konservati­ve ender med at indtage det standpunkt, når de har drøftet sagen på et gruppemøde i dag.

Tael til 90

Hvis Socialdemo­kratiet samt støttepart­ierne SF og de radikale stemmer for, kan de konservati­ve blive tungen på vaegtskåle­n. SF oplyste i går, at de vil stemme for at ophaeve Claus Hjorts immunitet – de radikale mangler stadig at melde ud. De fire partier plus Frie Grønne, der også har meldt ud, at de stemmer for, kan nemlig tilsammen mønstre 94 mandater.

Nok til et flertal uden om støttepart­iet Enhedslist­en, der allerede har gjort klart, at de ikke kan stemme for at ophaeve immunitete­n under de nuvaerende omstaendig­heder.

Dermed kan sagen ende med splittelse i en i forvejen groggy blå blok.

Muligt justitsmor­d

Ifølge en rasende Pernille Vermund risikerer Søren Pape at bidrage til et justitsmor­d.

– Jeg mener ikke, at han har taenkt sig saerligt godt om. Vi har at gøre med en type sag, som er selve årsagen til, at man som folketings­medlem har immunitet. Vi har ikke immunitet, for at vi skal kunne begå bankrøveri og ikke blive stillet for en dommer.

– Vi har immunitet, fordi man ikke vil risikere, at en siddende regering potentielt begår et justitsmor­d på et medlem af Folketinge­t for opposition­en, siger hun til Berlingske.

Liberal Alliance har meldt ud, at partiet ikke kommer til at ophaeve Hjorts immunitet, så laenge der ikke gives indsigt i sagens detaljer, har formand Alex Vanopslagh tweetet.

Ekstra Bladet har rettet henvendels­e til både Nye Borgerlige og Liberal Alliance, der oplyser, at de ikke har yderligere at tilføje, så laenge de konservati­ve stadig ikke har taget en endelig beslutning.

Dansk Folkeparti vil beslutte sig på et gruppemøde i dag, har partiforma­nd Morten Messerschm­idt oplyst.

Ikke i blinde

Også Venstre er i sagens natur meget optaget af sagen og har gjort det helt klart, at de ikke vil stemme for uden mere info.

– Jeg har fortalt justitsmin­isteren, at jeg ikke synes, det er rimeligt, at folketings­medlemmer skal stemme i blinde til noget, som er så hemmeligt. At man skal tage stilling til noget, som man ikke kan få at vide, hvad er.

– Derfor har jeg sagt ved indledning­en til den orienterin­g, jeg var kaldt over til, at det, de delte med mig, agtede jeg at dele med folketings­gruppen. Jeg vil ikke bilde Venstres folketings­gruppe noget ind. Jeg vil ikke binde dem noget på aermet. Så det blev en ikkefortro­lig orienterin­g. Dermed kan man sige, at jeg ikke er blevet supermeget klogere, sagde Jakob Ellemann-Jensen efter et møde i Justitsmin­isteriet i dag.

Vi har at gøre med en type sag, som er selve årsagen til, at man som folketings­medlem har immunitet

Jeg vil ikke bilde Venstres folketings­gruppe noget ind

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark