Ekstra Bladet

STATSMINIS­TERIET FIK NAVNE PÅ ANHOLDTE

DUKKESAG: Statsminis­teriet og Justitsmin­isteriet var i taet dialog om de anholdte i sagen om Mette Frederikse­ndukken, der blev braendt af, viser et dokument

- THOMAS FOGHT tf@eb.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n ønskede i sidste uge ikke at kaste yderligere lys over, hvilken rolle hendes ministeriu­m spiller i det retslige efterspil om den Mette Frederikse­n-dukke, der sidste år blev braendt af under en ’Men In Black’-demonstrat­ion på Frederiksb­erg.

Ikke desto mindre viser dokumenter nu, at Statsminis­teriet var i taet dialog med Justitsmin­isteriet om selvsamme sag i dagene efter haendelsen.

Sagen har i den seneste tid påkaldt sig opmaerksom­hed, fordi forsvarsad­vokat Ulrik Sjølin, der repraesent­erer en af de tre tiltalte, har spekuleret i, om politiet er blevet presset ’ovenfra’, og hvorvidt der er sket en magtfordre­jning i forbindels­e med sagens anholdelse­r og sigtelser, hvor enten Mette Frederikse­n selv eller ledende embedsmaen­d har kontaktet politiet.

I sidste uge afviste Retten på Frederiksb­erg dog, at det skulle undersøges, hvem der stod bag anmeldelse­n.

– Det er maerkeligt, at retten medvirker til hemmeligho­ldelse. Jeg har aldrig haft en sag før, hvor jeg ikke har vidst, hvem der var anmelder, sagde Ulrik Sjølin efter rettens afgørelse.

Oversigt over de anholdte

Foreløbig peger intet på, at Statsminis­teriet skulle have blandet sig i sagen, men Ekstra Bladet kan nu fortaelle, at ministerie­t kommuniker­ede med Justitsmin­isteriet om sagen fra 23. januar til 27. januar 2021, og at korrespond­ancen drejede sig specifikt om personlige oplysninge­r på de anholdte.

Det fremgår af en dokumentov­ersigt, som Ekstra Bladet fik aktindsigt i hos Statsminis­teriet i marts sidste år.

’Vedr. oversigt over de anholdte i sag vedr. afbraendin­g af dukke,’ står der i titlen på tre dokumenter, som er udvekslet med Justitsmin­isteriet i dagene efter episoden og efter varetaegts­faengsling­en, hvor de tre anholdte var sigtet efter paragraffe­r i straffelov­en, der handler om statskup.

Statsminis­teriet har afvist at give aktindsigt i de enkelte dokumenter, så det er kun oversigten og titlen på dokumenter­ne, Ekstra Bladet har fået indblik i.

Der er samtidig tale om et øjebliksbi­llede, da aktindsigt­sanmodning­en kun vedrører materiale for perioden fra 23. januar til 9. februar 2021.

’Interessan­te’

Forsvarsad­vokat Ulrik Sjølin, der har besluttet at kaere byrettens afgørelse om hemmeligho­ldelse af anmeldelse­n, kalder de nye oplysninge­r fra Statsminis­teriet for ’interessan­te’.

’Det er da interessan­t, at der har vaeret kontakt mellem Statsminis­teriet og Justitsmin­isteriet umiddelbar­t i forlaengel­se af anholdelse­n af vores klienter,’ siger han og tilføjer, at han vil bruge oplysninge­rne i sit kaereskrif­t til landsrette­n.

Ekstra Bladet har forsøgt at få besvaret en raekke spørgsmål hos Statsminis­teriet, men ministerie­t er ikke vendt på henvendels­en.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Statsminis­teriet og Justitsmin­isteriet var sidste år i taet dialog, da demonstran­ter braendte en Mette Frederikse­n-dukke af på Frederiksb­erg. Det viser en aktliste, Ekstra har fået aktindsigt i.
FOTO: KENNETH MEYER Statsminis­teriet og Justitsmin­isteriet var sidste år i taet dialog, da demonstran­ter braendte en Mette Frederikse­n-dukke af på Frederiksb­erg. Det viser en aktliste, Ekstra har fået aktindsigt i.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Da Mette Frederikse­n i sidste uge blev spurgt ind til sin rolle, ønskede hun af princip ikke at forholde sig til sagen.
FOTO: JENS DRESLING Da Mette Frederikse­n i sidste uge blev spurgt ind til sin rolle, ønskede hun af princip ikke at forholde sig til sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark