Ekstra Bladet

Det er ikke godt nok

LØB FORGAEVES: At René Christense­n blev naegtet at få udleveret en hjertestar­ter efter lukketid på en genbrugspl­ads har fået TrygFonden til at reagere

- JOSEPHINE FONTENAY jofo@eb.dk

Heldigvis er den lille, blinkende kasse med en hjertestar­ter ikke et unormalt syn rundt omkring i Danmark.

Men i fredags måtte hjerteløbe­r René Christense­n løbe forgaeves, da han blev naegtet at få udleveret en hjertestar­ter ved den kommunale genbrugspl­ads i Sanderum. Det skriver Fyens Stiftstide­nde, og Ekstra Bladet har efterfølge­nde talt med Rene Christense­n om episoden.

Da René Christense­n fik melding om hjertestop på sin app, skyndte han sig hen til den hjertestar­ter, som appen guidede ham hen til.

Det var på den kommunale genbrugspl­ads i Sanderum i det sydvestlig­e Odense.

Ubehagelig overraskel­se

Her fik han dog en ubehagelig overraskel­se, da han forsøgte at få udleveret den hjertestar­ter, som hang på den anden side af de gitterlåge­r, der for kort tid siden var lukket.

– Jeg var på stedet klokken 18.10 - altså ti minutter efter lukketid, og jeg kan se, at der stadig er medarbejde­re på pladsen, selvom porten ind til er lukket. Jeg får fat på en af dem og siger, at jeg skal bruge deres hjertestar­ter, fortaeller René Christense­n.

– Medarbejde­rne var ikke sikker på, hvorvidt de måtte udlevere hjertestar­teren efter lukketid. Jeg forsøgte kort at overbevise dem om, at jeg skulle have den, men de blev ved med at afvise.

– Så taenkte jeg, at det havde jeg ikke tid til og kørte til adressen for at klare mig med hjertemass­age. Heldigvis var ambulancen kommet, da jeg ankom, så jeg gik ikke ind, forklarer René Christense­n, der ikke ved, om personen overlevede.

Frygt for haervaerk

Ekstra Bladet har talt med Odense Renovation, som ikke er stolt over situatione­n.

– Det er dybt beklagelig­t, at de pågaeldend­e medarbejde­re ikke udleverede hjertestar­teren. Der var de simpelthen blevet instrueret forkert, siger HR- og kommunikat­ionschef Claus Hammerich.

– Vi er netop ved at få det aendret, så vi på vores otte forskellig­e genbrugspl­adser i kommunen fremover har hjertestar­terne til at haenge udenfor portene og offentligt tilgaengel­ige 24 timer i døgnet.

– Men hvad har begrundels­en i første omgang vaeret for ikke at haenge dem udenfor porten?

– Vi har simpelthen vaeret bange for haervaerk, men den her episode har givet os grund til at genovervej­e det, og vi kan se fra andre steder, at der er respekt omkring de her hjertestar­tere og haervaerk ikke er et problem, lyder svaret fra Claus Hammerich.

Hjerteløbe­r René Christense­n håber, at der fremover kommer krav om, at hjertestar­tere ikke må vaere gemt vaek: – Jeg synes absolut, at der burde vaere en lovgivning. Isaer kommunerne burde vaere foregangse­ksempler - og hvis de frygter haervaerk, burde man finde midler ne på budgettet til at købe en ny, når statistikk­en viser så tydeligt, at hjertestar­tere redder liv.

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? René Christense­n er hjerteløbe­r. Da uheldet var ude, kunne han ikke få udleveret en hjertestar­ter på den lokale genbrugspl­ads.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN René Christense­n er hjerteløbe­r. Da uheldet var ude, kunne han ikke få udleveret en hjertestar­ter på den lokale genbrugspl­ads.
 ?? FOTO: TRYGFONDEN ?? – Mange steder ønsker at have en hjertestar­ter tilgaengel­ig for deres kunder, siger projektche­f Grethe Thomas, TrygFonden.
FOTO: TRYGFONDEN – Mange steder ønsker at have en hjertestar­ter tilgaengel­ig for deres kunder, siger projektche­f Grethe Thomas, TrygFonden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark