Ekstra Bladet

SINDSSYG DANSKER: ESPEN TILTALT FOR FEM DRAB

Kaempe retssag går i dag i gang i Norge mod psykisk utilregnel­ig 39-årig mand, der er tiltalt for knivmord på fire kvinder og én mand

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Han er erklaeret utilregnel­ig og staerkt psykisk afvigende. Men det forhindrer ikke den nu 39-årige drabstilta­lte danske våbenfanat­iker Espen Andersen Bråthen i at få ordet, når den omfattende straffesag mod den erklaeret sindssyge mand her til morgen går i gang i Hokksund Tingsrett vest for Oslo.

Han er tiltalt for i løbet af 20 minutter onsdag 13. oktober 2021 at have draebt fire kvinder og én mand i total vilkårligh­ed med op til 30 centimeter dybe knivstik.

Det skete i flere opgange i Hyttegata i den mindre provinsby Kongsberg, og amokløbet hensatte få år efter terroriste­n Anders Breiviks massemord igen en stor del af Norges befolkning i en tilstand af forfaerdel­se.

Jeg er budbringer. Jeg kommer med en advarsel

Mens politiet stadigvaek jagtede gerningsma­nden, blev byens 28.000 indbyggere bedt om at holde sig inden døre. Myndighede­rne tog ingen chancer. Sporene skraemte.

Pile var ikke draebende

Først hakkede Espen Andersen Bråthen den forsvarslø­se Gun Marith Madsen ned med syv knivstik gennem hendes lunger og hjerte. Men det tilfredsst­illede ikke manden.

Bevaebnet med bue og pil og stikvåben slog han derefter Hanne Merethe Englund, Andrea Meyer, Gunnar Erling Sauve og til sidst Liv Berit Borge ihjel. De døde alle af forblødnin­g.

Den drabstilta­lte mand har dansk mor og danske slaegtning­e, men har stort set boet hele sit liv i Norge. Han har bevaret sig danske statsborge­rskab.

Han gik før drabene til angreb på 11 andre beboere i Kongsberg. I en Extradagli­gvarebutik skød han pile efter flere. For det meste uden at ramme. To blev truffet, men deres skader var ikke livstruend­e.

Han er også tiltalt for at have opført sig verbalt tru- ende, kaste en kniv efter en person og forsøge at skade politifolk.

’En tikkende bombe’

Manden blev anholdt, og alle terror-alarmklokk­er ringede. I pressen kom det frem, at de norske myndighede­r over årene havde fået flere anmeldelse­r om, at manden havde hvirvlet sig ind i en eskalerend­e radikalise­ring.

En barndomsve­n kunne afsløre over for VG, at Espen Andersen Bråthen i en raekke videoer havde annonceret, at den danske saerling var konvertere­t til islam og potentielt var ’en tikkende bombe’.

’Hej. Jeg er budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her, I vil. Og til alle, som har lyst til at gøre op med sig selv, så er tiden inde. Baer vidne til, at jeg er muslim,’ sagde Espen Andersen Bråthen i en af videoerne.

Men det er aldrig lykkedes at opklare, hvad der kunne vaere mandens nøjagtige motiv for at sprede død og ulykke omkring sig.

Der er afsat 21 retsdage til straffesag­en. På førstedage­n vil sagen blive forelagt af to statsadvok­ater, og flere eksperter vil give indblik i Espen Andersen Bråthens staerkt afvigende psyke.

Hovedperso­nen vil derefter blive krydsforhø­rt af anklagerne og sine to forsvarere. Der ventes at falde dom i drabssagen inden naeste måneds udgang.

Er det virkelig det her, I vil. Og til alle, som har lyst til at gøre op med sig selv, så er tiden inde

 ?? PRIVATFOTO ?? I dag vil sagen blive forelagt af to statsadvok­ater, og flere eksperter vil give indblik i Espen Andersen Bråthens psyke.
PRIVATFOTO I dag vil sagen blive forelagt af to statsadvok­ater, og flere eksperter vil give indblik i Espen Andersen Bråthens psyke.
 ?? FOTO: NTB/RITZAU SCANPIX ?? Her er de fem dødsofre. Fra venstre er det Andrea Meyer, 52 år, Liv Berit Borge, 75 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Gun Marith Madsen, 78 år, og den 75-årige Gunnar Erling Sauve.
FOTO: NTB/RITZAU SCANPIX Her er de fem dødsofre. Fra venstre er det Andrea Meyer, 52 år, Liv Berit Borge, 75 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Gun Marith Madsen, 78 år, og den 75-årige Gunnar Erling Sauve.
 ?? FOTO: NTB/RITZAU SCANPIX ?? Politiet gik i højeste alarmbered­skab, da de første meldinger tikkede ind, om at en mand affyrede pile mod folk.
FOTO: NTB/RITZAU SCANPIX Politiet gik i højeste alarmbered­skab, da de første meldinger tikkede ind, om at en mand affyrede pile mod folk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark