Ekstra Bladet

UKRAINE KAN VINDE KRIGEN

PÅ KURS MOD SEJR: Men det kraever, at de fortsaette­r med at få våben fra Nato. Få ekspertern­es bud på en ukrainsk sejr

- PETER KELDORFF pk@eb.dk

De ukrainske tropper har ifølge deres forsvarsmi­nisterium netop skubbet russerne tilbage til graensen omkring storbyen Kharkiv.

Og Natos generalsek­retaer kom forleden med en optimistis­k melding:

– Ukraine kan vinde krigen mod Rusland. Ukrainerne forsvarer modigt deres hjemland. Og for at hjaelpe dem med det har Nato-lande leveret sikkerheds­assistance for milliarder af dollars, udtalte Jens Stoltenber­g.

Krigslykke­n er i dén grad vendt.

Men en sejr er dybt afhaengig af hjaelp fra Vesten.

– En militaer sejr for Ukraine er mulig, men det kraever fortsat tilførsel af våben fra Nato.

– Ukraine har rent faktisk mange mand. Men de mangler våben. Hvis Nato fortsaette­r med at tilføre våben, vil en ukrainsk sejr vaere inden for raekkevidd­e, udtaler Kristian Lindhart, militaerfo­rsker ved Forsvarsak­ademiet til Ekstra Bladet.

Hvad er en sejr?

I takt med at krigslykke­n er vendt, har Ukraine fået mere selvtillid.

Landet opjustered­e dets

krigsmålsa­etning i sidste uge.

Før gik de efter at slå russerne tilbage til de positioner, de havde før invasionen 24. februar. Men nu håber de på at tage de to udbryderre­publikker samt Krim tilbage.

Områder som Rusland har kontroller­et siden 2014.

– En sejr er et koncept under udvikling, udtalte den ukrainske forsvarsmi­nister,

Ukrainerne forsvarer modigt deres hjemland

Dmytro Kuleba, til Financial Times.

De høje ukrainske ambitioner kan dog vise sig at vaere for store.

– Hvis målet er at tvinge russerne tilbage til de positioner, de havde før 24. februar, er en ukrainsk sejr mulig. Det er mere tvivlsomt, hvis målet er at få både de to udbryderre­publikker og Krim tilbage, udtaler Kristian Lindhardt til Ekstra Bladet.

Vestlige våben

Lige meget hvor stor en sejr Ukraine håber på, kraever det massiv hjaelp fra Vesten.

Ukraine har specielt brug for langtraekk­ende artilleri, som kan angribe russiske stillinger bag frontlinje­n.

Sandheden er bare, at vi i Rusland er oppe imod verdens største atommagt

Ifølge den ukrainske efterretni­ngschef vil Ukraine have vundet alle områder tilbage fra Rusland ved nytår.

Mindre positive

– Der kommer en afgørende periode i august. Størstedel­en af de aktive kamphandli­nger vil vaere overstået ved nytår.

– Resultatet bliver, at vi igen får kontrol over alle vores territorie­r, som vi har tabt, herunder Donbas og Krim, forudser generalma

jor Kyrolo Budanov i et interview med Sky News.

Men en raekke vestlige eksperter er mindre positive.

– Sandheden er bare, at vi i Rusland er oppe imod verdens største atommagt, og at der derfor er graenser for, hvor stort et nederlag man kan påføre dem, før det bliver helt ekstremt farligt med risiko for en altødelaeg­gende verdenskri­g med atomvåben, udtalte Michael Clemmensen, pensionere­t brigadegen­eral til Berlingske.

– Lige nu er der en stor fortaellin­g om, at Ukraine vinder. Men et mere realistisk scenarie er, at Ukraine ikke taber, og Rusland ikke vinder, udtalte Samuel Cranny-Evans, militaeran­alytiker ved taenketank­en Royal United Service Institute til Financial Times.

 ?? ??
 ?? FOTO: UKRAINIAN MINISTRY OF DEFENCE/ RITZAU SCANPIX ?? Ifølge det ukrainske forsvarsmi­nisterium har disse soldater nået graensen mod Rusland taet på storbyen Kharkiv.
FOTO: UKRAINIAN MINISTRY OF DEFENCE/ RITZAU SCANPIX Ifølge det ukrainske forsvarsmi­nisterium har disse soldater nået graensen mod Rusland taet på storbyen Kharkiv.
 ?? FOTO: JORGE SILVA/RITZAU SCANPIX ?? De ukrainske soldater Yashka og Olga i en omfavnelse søndag i deres pause på vej mod den østlige front.
FOTO: JORGE SILVA/RITZAU SCANPIX De ukrainske soldater Yashka og Olga i en omfavnelse søndag i deres pause på vej mod den østlige front.
 ?? FOTO: ALEXANDER ERMOCHENKO/ RITZAU SCANPIX ?? En kiste saenkes i jorden på en gravplads uden for Mariupol i det sydøstlige Ukraine.
FOTO: ALEXANDER ERMOCHENKO/ RITZAU SCANPIX En kiste saenkes i jorden på en gravplads uden for Mariupol i det sydøstlige Ukraine.
 ?? FOTO: YASUYOSHI CHIBA/RITZAU SCANPIX ?? På fremmarch
Ukrainske soldater kører taet på fronten i det østlige Ukraine.
FOTO: YASUYOSHI CHIBA/RITZAU SCANPIX På fremmarch Ukrainske soldater kører taet på fronten i det østlige Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark