Ekstra Bladet

Truer russiske forsynings­linjer

-

Det er ikke lang tid siden, at de russiske styrker stod lige uden for Ukraines andenstørs­te by, som er blevet hårdt ramt af russiske bombardeme­nter.

Men nu har de ukrainske styrker skubbet russerne vaek fra Kharkiv i nordøstlig retning, og ifølge ukrainerne har de nu nået graensen til Rusland.

– At russerne bliver skubbet tilbage omkring Kharkiv, truer deres forsynings­linjer til det nordlige Donbas. Russerne traekker deres styrker tilbage for at forsvare deres forsynings­linjer, fortaeller Jacob Kaarsbo, senioranal­ytiker i Taenketank­en Europa og tidligere chefanalyt­iker i FE.

Ukrainerne har også haft fremskridt øst for Kharkiv.

Kritisk for Rusland

Det er kritisk for Rusland, fordi de er staerkt afhaengige af en jernbaneli­nje, der går til den vigtige russiske garnisonsb­y Belgorod på den anden side af graensen.

Hvis russernes forsynings­linjer bliver helt kappet over, eller besvaerlig­gjort, kan en russisk sejr i Donbas vaere langt vaek. Og en ukrainsk sejr kan komme markant taettere på.

Ifølge Jacob Kaarsbo kan den russiske haer vaere så presset, at Putins soldater også ender med at skulle forsvare de to udbryderre­publikker, Donetsk og Luhansk.

Oprindelig­e erobringer

– Nu lader det til, at styrkerne falder tilbage. Samtidig ser vi, at ukrainerne får flere våben. Vi kan godt ende i en situation, hvor russerne bliver tvunget til at forsvare deres oprindelig­e erobringer fra 2014.

– Men det kan også godt vaere, at det går så staerkt, at de ikke når at opfatte det, før det er for sent, udtaler Jacob Kaarsbo, senioranal­ytiker i Taenketank­en Europa og tidligere chefanalyt­iker i FE.

Nu lader det til, at styrkerne falder tilbage

 ?? FOTO: JORGE SILVA/RITZAU SCANPIX ?? Ukrainske soldater og frivillige holder pause på vej mod den østlige front.
FOTO: JORGE SILVA/RITZAU SCANPIX Ukrainske soldater og frivillige holder pause på vej mod den østlige front.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark