Ekstra Bladet

CRUISER VISER HYBRIDERNE­S VAERD

Med en imponerend­e elektrisk raekkevidd­e beviser Mercedes-Benz, at der stadig sagtens kan vaere god mening med en plug-in hybrid. Men bilen er ikke uden fejl

- TEKST OG FOTOS: NIELS FRIIS

Er plug-in hybrider grønne biler med et bredere appel og faerre usikkerhed­spunkter end elbilerne? Eller er de klimasynde­re forklaedt i grønne jakkesaet?

Det spørgsmål har vaeret debatteret gennem en laengere periode, og endnu har ingen sådan rigtig lagt sig helt fast på et svar. Men hos MercedesBe­nz viser de med plug-in hybriden C300e, hvordan man kan få en opladelig hybridbil til at give saerdeles god mening.

Mercedes-Benz C-klasse er en af den tyske bilgigants vigtigste og mest traditions­rige bilmodelle­r. Den nye C-klasse kom på markedet i 2021, og eksemplare­t, som jeg har nøglerne til, er en stationcar med plug-in hybrid drivlinje.

Her får en fire-cylindret 2,0liters benzinmoto­r følgeskab af 129 hk fra drivlinjen­s elektriske afdeling. Den samlede ydelse er på 313 hk og og 550 Nm.

Dermed siger det naesten sig selv, at man aldrig rigtig mangler pondus, når man traeder speederen ned, for der er rigeligt til både at foretage friske overhaling­er i fart og komme først ud af starthulle­rne, når lyskurvern­e skifter til grøn.

Overbevise­nde som elbil

□t af kritikpunk­terne ved plugin hybrider har vaeret, at de ikke er i stand til at køre langt nok på strøm, hvorfor benzinmoto­rerne skal stå for alt for meget af arbejdet. Den problemati­k har Mercedes-Benz imødekomme­t ved at udstyre C300e med et stort batteri på 25,4 kWh, så den officielle raekkevidd­e lander på hele 107 km på en opladning.

Med så lang en elektrisk raekkevidd­e får man nemlig lige pludselig et helt andet spillerum, inden benzinmoto­ren skal i spil.

På min testrute en solbeskinn­et dag har jeg sat kursen mod Hundested med udsigten til en omgang fish & chips. Da jeg er sulten, kører jeg ikke mere økokørsel, end jeg ellers ville gøre. Alligevel kan det sagtens lade sig gøre for mig at ankomme til den hyggelige havneby med rigelig strøm tilbage på batteriet. Helt retur til København kan jeg ikke nå, men det er kun, fordi jeg ikke bruger tiden på at finde en lader – og fordi jeg også gerne vil finde ud af, hvordan bilen opfører sig, når benzinmoto­ren faktisk er i brug.

Og det skal vise sig, at samspillet samspillet mellem benzinmoto­ren og elmotoren er ikke det mest harmoniske af slagsen. Derfor bliver køreopleve­lsen af og til lidt hakken

de, når der skiftes mellem el og benzin, og det traekker ned på den samlede oplevelse.

Fin motorvejsk­omfort

På min testtur, som både byder på landeveje, mindre sogneveje og motorvejsk­ørsel, får jeg mulighed for at blive klogere på flere ting – både hvordan Mercedesen tager imod, hvis man stiller krav til den, og hvordan den falder til ro, når man selv lader pulsen falde.

Første del af turen er overvejend­e motorvejsk­ørsel, og her viser Mercedesen, at de i Tyskland har helt styr på det med biler i marchtempo.

Det er en fornøjelse at køre plug-in hybriden på motorvej, hvor den kommer med rigelige kraefter og fornuftig komfort. Bilen er støjsvag – både hvad angår daek- og vindstøj. Nogen gokart er det ikke, og på mindre veje med skarpe sving, kan man sagtens maerke, at bilen med et tungt batteri i bunden vejer godt til. Det gør nu ikke noget, at den ikke kører som en Lotus, men det er mindre fedt, at den høje vaegt kan maerkes, når man passerer kloakdaeks­ler eller andre ujaevnhede­r på små villaveje. Her opleves undervogne­n mindre eftergiven­de end forventet.

Kabinen er klassisk Mercedes-Benz, og det meste er, som man kender det. Pladsforho­ldene er ikke overvaelde­nde, og selvom man får en stationcar, gør batteriet, at der kun kan vaere 360 liter i bagagerumm­et. Det er ikke ret meget, og mindre end der kan vaere i en VW Golf – eller Mercedes-Benz A-klasse.

Perfekt overgang

Det store plus ved en elektrisk raekkevidd­e på over 100 km, er, at C300e i endnu højere grad end andre plug-in hybrider vil kunne bruges i dagligdage­n som en helt regulaer elbil. Først når man eksempelvi­s skal på tvaers af landet eller en ferietur sydpå, bliver benzinmoto­ren en faktor, som sikrer, at man ikke skal bruge ventetid på ladestatio­ner.

Kunne man så ikke bare købe en elbil, ville nogen måske indvende, og jo, det kunne man nok godt. Men det er bare sådan, at ikke alle er klar til at tage springet og hoppe over i en 100 procent elektrisk elbil, og når det nu er sådan, er Mercedes-Benz C300e en af de mest elektriske overgangsb­iler fra klassisk fossilbil til ren elbil. Men den har sine mangler.

Konklusion

C300e viser med et enormt stort batteri, hvordan man kan bygge plug-in hybrider, der naesten kan det samme som elbiler. Men pladsforho­ldene vinder ingen priser, og drivlinjen er til tider uharmonisk. Som motorvejsc­ruiser kører den fremragend­e.

 ?? ?? Mercedes-Benz C300e overbevise­r som plug-in hybrid med et stort batteri.
Mercedes-Benz C300e overbevise­r som plug-in hybrid med et stort batteri.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Pladsforho­ldene lader noget tilbage at ønske.
Pladsforho­ldene lader noget tilbage at ønske.
 ?? ?? Bagagerumm­et lider under det store batteri i bunden af bilen.
Bagagerumm­et lider under det store batteri i bunden af bilen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark